La Vanguardia (Català-1ª edició)

De l’estrès a la calma

- Sergi Pàmies

Si la primera temporada de La unidad (Movistar+) ja era un exemple de bona ficció policial amb context sociopolít­ic versemblan­t, la segona la iguala. Aquesta vegada l’amenaça que activa la unitat antiterror­ista prové d’un gihadisme venjatiu que s’acarnissa amb els membres de la mateixa unitat. La personalit­zació del conflicte augmenta la tensió. Permet dibuixar els personatge­s amb més precisió i crea una sensació d’estrès compartida entre els protagonis­tes i l’espectador. Un estrès que, salvant les distàncies, recorda els conflictes d’alguna temporada de la sèrie 24. No hi ha desnivells entre la producció, la interpreta­ció, els diàlegs, la direcció i els guions, més clàssics que convencion­als. Això converteix La unidad en un altre exemple que, com deia la vella propaganda preprocés, “la feina ben feta no té fronteres”.

ALTERNATIV­A. Per compensar les tensions de La unidad, un tractament de xoc: encadenar (o alternar) les tres sèries gastronòmi­ques que (re)emet La 2. Primera: Las recetas de Julie, un recorregut per la França golafre amb moments desiguals i visites tan lluminoses com la de la Camarga. Segona: Jamie cocina en Italia, que combina l’expansiva personalit­at del cuiner Jamie Oliver (per sort acompanyat per Gennaro Contaldo) amb visites memorables a cuineres populars italianes. Tercera: El festín de las islas mediterrán­eas de Ottolengui, un viatge paradisíac del xef israelià Yotam Ottolengui per illes com Còrsega, Creta o Mallorca. Contra la hipertensi­ó del present i les múltiples allaus d’inquietud i d’angoixa, aquests tres programes –gràcies, La 2!– són un analgèsic.

ERROR. Cada vegada és més habitual a les ràdios: parlar de continguts visuals (la plaga dels vídeos virals!) i comentar-los com si els oients estiguéssi­m majoritàri­ament connectats a pantalles d’ordinador o de mòbil. És una dependènci­a submisa de la ràdio a la televisió i les xarxes. Una submissió que no es veu correspost­a per l’interès de les teles i les xarxes socials pels continguts radiofònic­s. De vegades pot ser un recurs per explicar l’actualitat que, ben traduït al llenguatge radiofònic, funciona i aporta. Però quan crea una bombolla a l’estudi que exclou els oients que, amb fidelitat paleolític­a, escoltem la ràdio de manera convencion­al (o sigui: per la ràdio), és exasperant.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain