La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els beneits del paper higiènic

- Susana Quadrado

La felicitat no és mai completa, i menys en aquests temps, en què cada dia que comença sembla que el món s’acaba. Només faltava per espantarno­s una miqueta més que Biden donés carta de credibilit­at al possible ús d’armes químiques per part de Putin. I penso que els Estats Units ja poden tenir la resposta preparada si l’àcrata prem el botó vermell. Si hi ha bomba química enmig del deliri de la guerra, val més que ningú no miri amunt, com els de la pel·lícula de Netflix, i que els que ara mateix estem fora de perill creuem els dits perquè el final dels dies ens agafi de gresca, no a l’oficina.

Deia que la felicitat total és inabastabl­e sempre, fins i tot quan consisteix a sumar petites alegries. Una petita alegria hauria estat que l’acord de matinada dels transporti­stes amb el Govern espanyol, el mateix Govern que exaspera per la seva lentitud a l’hora de prendre decisions, hagués conclòs totes les aturades en la cadena de subministr­ament. El pacte es va forjar finalment, però no amb tots: se’n va despenjar aquell sector minoritari del transport de què tant es parla i tan malament, i sense novetat quan tanquem aquest article.

Tot l’anterior ve a tomb per les neveres de les cases. M’explico: que aquests transporti­stes mantinguin la seva extorsió està malament, però no amenaça de buidar els rebosts i els frigorífic­s. Més que res perquè aquesta amenaça ha planat en l’ambient sense passar a la realitat. Pot ser que faltin productes determinat­s a lineals de supermerca­ts, encara que ni en tots ni a tot ar

Als súpers hi ha de tot: si hi falta algun producte és per l’acaparamen­t que fan alguns absurdamen­t

reu. A la gran majoria dels comerços hi ha de tot i en quantitat. Servidora creu que en aquesta crisi hi ha hagut un interès a generar caos, sobretot per assenyalar el Govern central. I el caos desencaden­a la histèria. Ho vam veure amb la covid. Com a éssers humans, la por ens percudeix. A còpia de passar per la tele una i altra vegada les mateixes quatre imatges de prestatger­ies buides o de publicar-les amb idèntica intensitat a les xarxes socials, s’ha creat una alarma que no era tal, i alguns han caigut de morros a la trampa.

Així s’ha activat tot un clàssic de l’apocalipsi de la temporada: l’efecte paper higiènic. Li va tocar a l’oli de gira-sol per Ucraïna, i ara, a la llet, els iogurts i l’arròs. No falta producte per culpa dels transporti­stes, sinó perquè hi ha ciutadans que n’han fet provisió sense motiu, ja que les grans cadenes de distribuci­ó han negat el desproveïm­ent. Per tant, el que suposa més amenaça és alguna gent, tant que es demana a la població que aquest cap de setmana controli l’ansietat acumulador­a. Més que per com farà pujar els preus que per la disponibil­itat de productes. No siguem beneits, que la inflació és al 7,4%, i puja.

Per què hi ha qui perd la raó tan estúpidame­nt? Els psicòlegs parlen d’egoisme en la nostra societat de l’opulència. Alguns individus no entenen que el seu comportame­nt actua en perjudici de tots. Si el meu avi, que va passar una guerra i una postguerra, encara visqués, els fotria un parell d’hòsties.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain