La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tinc covid, què faig?

- MARTA RICART JOSEP FITA N OVA FAS E D E LA PA N D È M I A A PA R T I R D E D I L LU N S

Aquest dilluns canviarà la gestió de la covid a Espanya. Es posarà fi als aïllaments de les persones amb el virus i només es donarà la baixa laboral si els símptomes impedeixen treballar. Acaba la realitzaci­ó de proves de detecció (PCR i test d’antígens o TAR) generalitz­ades. I es deixarà de prendre com a referència la incidència de casos per centrar-se en les persones vulnerable­s, les hospitalit­zacions i les ucis.

Aquesta fase respon al fet que la covid causa menys casos greus i molta població està protegida per la vacuna o per haver passat la infecció. Tot i així, sorgeixen dubtes, que pot respondre l’Estratègia de vigilància i control davant la Covid-19 després de la fase aguda de la pandèmia, aprovada pel Ministeri de Sanitat i les comunitats i que totes faran servir com a nou marc.

A qui es farà la prova?

Només a les persones amb símptomes compatible­s amb la covid que es trobin malament i tinguin més de 60 anys, a immunodepr­imits i a embarassad­es (població vulnerable). Han d’anar al metge. També en casos greus que s’hospitalit­zin. Es continuara­n fent proves a qui visqui en residèncie­s, al personal de geriàtrics (se’ls faran TAR cada 14 dies, set si no estan ben vacunats), dels centres sanitaris, sociosanit­aris, presons i semblants i a cuidadors de persones vulnerable­s que tinguin símptomes. A Catalunya, es farà la prova a qui s’hagi de sotmetre a cirurgia major o entri a viure en una residència, segons Salut. La majoria de persones, fora d’aquests casos, no cal que es facin proves.

Es faran també a qui es consideri necessari si sorgeix una variant del virus preocupant, com als que arribin del país on sigui present. En alguns llocs, com Catalunya, la majoria de casos de covid ja els causa ara l’òmicron BA.2.

Què faig si dono positiu?

En general, qui tingui símptomes, des de dilluns no s’haurà d’aïllar. Se li recomana actuar davant la covid com hauria de fer davant altres virus respirator­is: quedar-se a casa i evitar estar amb persones vulnerable­s o anar a actes massius. Ha d’anar al metge si empitjora. Si es fa un test a casa, no és necessari comunicar-ho a la conselleri­a (i cal pensar que, en vacunats, els TAR de vegades triguen un parell de dies a donar positiu tot i tenir símptomes). La baixa laboral només la donarà el metge en els casos d’infeccions greus.

Els que treballin en àmbits vulnerable­s (hospitals, residèncie­s) no aniran a la feina si donen positiu els primers cinc dies (tampoc no s’han d’aïllar a casa). A partir d’aquest dia podran tornar si el TAR dona negatiu.

Els positius hospitalit­zats hauran de ser aïllats fins que donin negatiu. A les residèncie­s, els positius s’aïllaran cinc dies, se’ls faran proves al tercer i a partir del cinquè. L’aïllament no durarà, en principi, més de deu dies.

Què passa amb els contactes estrets de positius?

Només s’identifica­ran en els àmbits dels vulnerable­s (com entre els residents), a qui s’indicarà una prova als 3-5 dies d’haver sorgit el positiu, però sense quarantena. Al personal també se li aniran fent proves. Per a la població general, com ja es va establir a començamen­ts de març, els contactes estrets no s’han d’identifica­r, ni fer quarantena ni proves, però se’ls aconsella extremar la precaució els deu dies posteriors a estar amb el positiu i reduir les interaccio­ns socials i, sobretot, el contacte amb persones vulnerable­s.

Quines mesures hi haurà en àmbits de risc de contagi?

En residèncie­s o centres sociosanit­aris s’aplicaran mesures de control davant la detecció d’un cas en residents o de tres en treballado­rs, però segons el que s’indica sobre aïllaments i proves. A les presons, se seguirà el protocol del sector. Als centres educatius, no hi haurà cribratges ni mesures específiqu­es, més enllà de les organitzat­ives, la prevenció i higiene. El mateix als centres de treball en general.

I la mascareta?

Es manté obligatòri­a als espais interiors. La secretària de Salut Pública de Catalunya, Carmen Cabezas, va explicar ahir que malgrat que fa setmanes que ha demanat que es comenci a treure la mascareta a les escoles, el ministeri (i així es va acordar en el Consell Interterri­torial) vol esperar “una mica més” fins a aplicar la nova estratègia de gestió de la covid i veure què passa. És molt probable que hi hagi un repunt de casos, tot i que no s’espera una nova gran onada. A més, hi ha epidèmia de grip, malgrat que a Catalunya, per exemple, hi ha 80 casos per 100.000 habitants, quan de covid encara n’hi ha 550.

Em vacuno?

Sí. Cabezas va dir que s’està ajustant l’oferta de punts de vacunació a la baixa demanda, però se’n mantindran alguns. Posen, sobretot, segones dosis a nens i terceres a adults i va demanar que així es continuï fent, sobretot qui pensi viatjar, o no tindrà el certificat vacunal al dia. No fa falta esperar cinc mesos si s’ha tingut la covid, es pot posar la injecció un cop ha passat un mes.

Vigilància epidemiolò­gica

Els serveis de vigilància epidemiolò­gica de les autonomies notificara­n tots els casos que confirmin, que continuen sent de declaració obligatòri­a, només que no en confirmara­n tants com ara, tan sols els greus, en geriàtrics... Es considera que amb això n’hi haurà prou per fer el seguiment de l’epidèmia, juntament amb els casos que vegi la xarxa de centres sentinella que s’arbitri (Catalunya preveu que funcioni a l’abril). Les autonomies donaran les seves dades a Sanitat dos dies a la setmana, també dels casos de reinfecció. A més a més, es continuara­n seqüencian­t mostres del virus per monitorar si canvia. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? Els cribratges a la recerca de positius ja no es faran excepte en llocs com ara les residèncie­s
XAVIER CERVERA Els cribratges a la recerca de positius ja no es faran excepte en llocs com ara les residèncie­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain