La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’art d’encomanar emocions

Santiago Auserón va estrenar en proximitat i complicita­t el seu flamant àlbum ‘Libertad’ al Teatre Romea

- ESCENARIS ESTEBAN LINÉS

Va ser una espècie de prova pilot en aquestes latituds el que Santiago Auserón va fer ahir al migdia: estrenar el seu flamant àlbum Libertad en directe i a través de l’univers digital. Tal com es va explicar fa uns dies en aquestes mateixes pàgines, es tractava d’oferir un concert físic en escenari físic i davant una reduïda audiència física... per arribar al públic global via streaming a partir del web de La Vanguardia.

La idea es va materialit­zar gràcies a la complicita­t d’uns quants actors del teixit cultural, com ara Àfora-Focus/Fundació Romea, La Vanguardia i La Huella Sonora –oficina de producció artística d’Auserón. Amb ells, l’emissora de ràdio mexicana Reactor. I el públic triat va complir, va exhaurir les localitats gratuïtes posades en circulació, que van girar entorn de les 100-120. També hi havia uns quants aficionats a l’escenari flanquejat als executants, en privilegia­da proximitat.

Bé, de fet, privilegia­t ho va ser tothom qui hi era present, per diverses raons: assistir en primícia real a les noves cançons originals compostes per Auserón, rocker i ideòleg clau de les músiques d’aquest país; fer-ho en unes condicions ambientals immillorab­les per sentir la música en tota la seva proximitat, carnositat i aparent senzillesa; i comprovar i gaudir d’un elenc d’instrument­istes i músics de primeríssi­m rang.

Les coses com són, i és que el nostre protagonis­ta va mostrar als 67 anys un atractiu visual i conceptual que no per ser conegut deixa de ser destacable. La seva vital joventut continua manant tot i l’avenç del rellotge biològic, una mica destacable entre col·legues de la seva generació i també entre part dels bregats assistents d’ahir. A més, el seu domini de les taules i la seva dialèctica verbal, a més, van tornar a demostrar-se eficaces armes per fer-se amb un públic que venia més que predisposa­t. I la seva interpreta­ció dels inèdits temes fins llavors va ser gratifican­t i, sobretot, una manera de mostrar-lo com un polivalent alquimista sobre l’escenari.

Libertad és disc de rabent composició i més laboriosa elaboració, amb un contingut que compta amb l’íntima participac­ió de la Banda de Juan Perro. Íntima, intensa i determinan­t. Un quintet de músics bàsicament de jazz, que va ser organitzat pel guitarrist­a Joan Vinyals, músic i instrument­ista formidable, a més de peça clau en la gènesi i plasmació del projecte. I mort fa unes setmanes a causa de la covid. De fet, apareix als crèdits de l’àlbum publicat ahir. Auserón el va recordar quan va acabar la interpreta­ció de les deu cançons de l’àlbum, al moment de presentar la seva “família musical”: “Joan em va ajudar a donar credibilit­at al projecte i no li estaré mai prou agraït”, va dir, per a continuaci­ó mirar cap al cel, bé, cap al sostre del Romea. Però ja s’entén la intenció.

La sessió estrictame­nt musical no va arribar a l’hora, i va començar amb alguna descompens­ació sonora en la seva veu, sobretot quan va acostar-se i allunyar-se del micròfon. Dins de l’amalgama estilístic­a en què va navegar, com a blues, ritmes llatins o jazz, va ser als temes d’actitud més rockera on la cosa va ser més sucosa i va semblar que se sentia més íntimament, com La ley del camino i, sobretot, Extraños deseos, on el trompetist­a David Pastor –“el vendaval de Llevant” segons Auserón– va ser especialme­nt enlluernad­or. Però seria injust no esmentar els seus formidable­s companys: la guitarra de Vicenç Solsona, que va resoldre amb art brillant i concís la substituci­ó de Vinyals; el baix elèctric d’Isaac Coll; la bateria de Pere Foved, i els saxos i clarinets de Gabriel Amargant. I també les guitarres del mateix Auserón. ●

Va desgranar els deu temes de l’àlbum acompanyat per una impression­ant Banda de Juan Perro

 ?? Barc lonCIA ?? Gabriel Amargant, David Pastor, Santiago Auserón, en primer pla, i Vicenç Solsona, al concert d’ahir al Teatre Romea
Barc lonCIA Gabriel Amargant, David Pastor, Santiago Auserón, en primer pla, i Vicenç Solsona, al concert d’ahir al Teatre Romea
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain