La Vanguardia (Català-1ª edició)

“La falta d’equitat en la indústria ja no és acceptable”

Jane Campion Candidata per ‘El poder del perro’

- E N T R E V I STA GABRIEL LERMAN

El 1993 va guanyar l’Oscar al millor guió per El piano, però va perdre com a millor directora en el que va ser la segona candidatur­a d’una dona en aquesta categoria dècades després de Lina Wertmüller. Amb El poder del perro,

Jane Campion ha concretat un altre rècord, ser la primera a repetir nominació en aquesta categoria. El que és diferent aquest cop és que els pronòstics l’afavoreixe­n, i tot sembla indicar que serà la tercera dona en la història dels Oscars que serà consagrada com a millor directora després de Kathryn Bigelow i Chloé Zhao. La neozelande­sa també competeix pel millor guió, i en la seva condició de productora es podria emportar una tercera estatueta per la millor pel·lícula.

Aquests 28 anys que han passat entre una candidatur­a i l’altra les coses han canviat per a les dones al cinema?

Quan vaig començar a fer pel·lícules vaig patir moltes agressions de tècnics que no suportaven que una dona jove els digués què havien de fer. No m’ha tornat a passar, però va ser molt agressiu, fins i tot cruel. Vaja, que ha estat difícil. No hi ha prou dones a la indústria en general, ni tan sols entre els crítics. Tampoc no hi ajuda aquesta actitud de caritat cap a les realitzado­res. De tota manera, els últims tres o quatre anys això ja ha anat canviant. Ja no s’ha de donar una feina a una dona per caritat. La falta d’equitat a la indústria del cinema ja no és acceptable, i molts busquen dones a qui puguin promoure i donar suport. Hi ha un consens que hi ha d’haver més veus femenines. Però continua sent difícil. Soc l’única que competeix com a directora.

Què la va atreure d’El poder del perro?

Em va interessar el retrat que va fer d’aquest home Thomas Savage a la seva novel·la. Primer el mostra com un fanfarró terrible i després et vas adonant que aquesta demostraci­ó de fortalesa és una façana. El presenta d’una manera molt complexa, de manera que, de fet, la història, amb aquest quartet increïble de personatge­s, tracta sobre la naturalesa de la humanitat.

És la primera vegada a la seva carrera que el seu protagonis­ta és un home...

Tot i això, jo no crec que marqui una gran diferència que jo sigui dona. Tolstoi sempre escrivia sobre personatge­s femenins. Al principi de la meva carrera hi havia tan poques dones directores i guionistes que vaig sentir que tenia el compromís d’explicar històries femenines. Gràcies al #MeToo i a tantes dones que ara estan destapant històries sorprenent­s, vaig sentir la llibertat d’explicar qualsevol història que m’enamorés. ●

Discrimina­ció “Quan vaig començar a fer pel·lícules vaig patir moltes agressions dels tècnics”

Compromís “Gràcies al #MeToo vaig sentir la llibertat de poder explicar qualsevol història”

 ?? VALERIE MACON / AFP ?? Jane Campion opta a guanyar tres estatuetes daurades
VALERIE MACON / AFP Jane Campion opta a guanyar tres estatuetes daurades

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain