La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els Estats Units prometen a Europa un 68% més de gas natural liquat

Brussel·les i Washington tanquen un pacte per reduir la dependènci­a de Rússia

-

Després d’un bany d’unitat en què Occident va voler mostrar la seva bona sintonia amb reunions amb l’OTAN, el G-7 i els líders de la Unió Europea, el president nord-americà, Joe Biden, va tancar ahir el seu viatge a Brussel·les amb un acord per augmentar les exportacio­ns de gas natural liquat un 68% cap a la UE. En total, uns 15.000 milions de m3 anuals més que el 2021.

La mesura prova de reduir la gran dependènci­a que té Europa de Rússia, al voltant d’un 45%, però que en alguns països pot arribar a superar el 90%. Biden va admetre que “no és fàcil” per als Vint-i-set, però va insistir a dir que era necessària tant a la reunió d’ahir amb els líders com a la de dimecres. “Sé que eliminar el gas rus tindrà costos per a Europa, però és el més correcte des del punt de vista moral i el pacte ens portarà a una millor posició estratègic­a”, va defensar.

Fa anys que la Unió Europea augmenta les seves compres de gas natural liquat als Estats Units, una cosa que va començar durant el segon mandat de Barack Obama, el 2014, quan Rússia va envair la península de Crimea. Les exportacio­ns de gas natural liquat van arribar als 22.000 milions de m3 l’any passat, però ara es volen incrementa­r encara més.

L’objectiu és que el 2030 les exportacio­ns dels Estats Units d’aquest combustibl­e fòssil arribin a 50.000 milions de m3, i segons Biden això “no entraria en conflicte” amb els objectius de neutralita­t climàtica, però “demana temps”. Amb aquest acord, segons el president nordameric­à, es garantirà que les famílies tinguin el gas assegurat actualment i el pròxim hivern, alhora que es creen infraestru­ctures per a energies netes.

De fet, les infraestru­ctures que es facin servir per al gas natural liquat també valen per a l’hidrogen verd. Una tecnologia que tant la Comissió Europea com els Estats Units han assegurat que també impulsaran.

L’Executiu comunitari va proposar recentment la reducció de dos terços de la dependènci­a del gas rus i una de les claus és la importació del gas natural liquat dels Estats Units i Qatar –l’exportador més important d’aquest combustibl­e del món– i l’impuls de les energies verdes.

La factura d’importar gas liquat no surt de franc. La seva conversió, transport i diversific­ació impliquen una despesa més gran respecte al gas directamen­t enviat des de Rússia, però ara a Europa hi ha una guerra”, recordaven fonts diplomàtiq­ues, i el cost de la dependènci­a de Moscou, a la llarga, està sent pitjor que la factura que calgui pagar a Washington. Al cap i a la fi, és un aliat “fiable” per a Brussel·les. Els Estats Units es confirmen així com el principal exportador de gas natural liquat per a la Unió Europea. Segons dades de l’Executiu comunitari, al voltant d’un 40% de les importacio­ns d’aquest combustibl­e provenen ja dels Estats Units.

Actualment, la demanda de gas de la Unió Europea és d’uns 400.000 milions de m3, situació que “es mantindrà estable”, segons Brussel·les. La capacitat d’importació total de la Unió Europea és “significat­iva”, al·lega l’Executiu comunitari, cosa que seria suficient per cobrir un 40% de la demanda. Tanmateix, això amb prou feines es compleix i el gas liquat dels Estats Units només representa a hores d’ara un 6% del consum energètic europeu.

El 2021, les importacio­ns de gas natural liquat es van concentrar a 13 països europeus amb un total de 80.000 milions de m3. Espanya en va ser el principal importador (amb 21.300), seguida de França (18.300). El pla és reduir la dependènci­a russa amb l’augment de les importacio­ns dels Estats Units i d’altres “socis internacio­nals”, com ara Nigèria o Egipte. A més, s’ampliarà gradualmen­t l’ús d’energies renovables a la UE per tallar completame­nt la dependènci­a de Rússia el 2030. ■

“Eliminar el gas rus tindrà costos per a Europa, però és el més correcte”, defensa el president Biden

Importar gas liquat no surt de franc: la seva conversió i transport impliquen una despesa més gran

 ?? EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS ?? El president Joe Biden, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen
EVELYN HOCKSTEIN / REUTERS El president Joe Biden, amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain