La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia podrà mantenir la connexió aèria gràcies als Emirats Àrabs i Turquia

Països asiàtics i de l’Orient Mitjà fan de porta d’enllaç global per a Moscou

-

El veto occidental a les aerolínies russes, amb resposta recíproca del Kremlin, ha reduït dràsticame­nt la connexió aèria del país però no ha aconseguit aïllarlo. Diversos països mantenen actius els vols amb Moscou, actuant de portes d’enllaç globals per al règim de Putin. Entre tots, destaquen la Unió dels Emirats Àrabs i Turquia, amb un alt nombre d’operacions aquest mes, segons dades de la consultora especialit­zada en aviació VesselsVal­ue consultade­s.

La informació analitzada entre l’1 i el 17 de març mostra com els Emirats Àrabs concentren la majoria de rutes cap a Rússia. Del país n’han sortit prop de 240 vols, gairebé tots des de l’aeroport internacio­nal de Dubai, amb rumb a l’aeroport de Vnukovo, a l’àrea metropolit­ana de Moscou. En el mateix període de l’any passat només es van registrar 57 vols entre Dubai i Rússia. L’aerolínia Fly Dubai lidera les operacions entre els dos països ara amb vuit companyies més.

El segon punt d’enllaç de Rússia és Turquia, país que tradiciona­lment ha mantingut una alta activitat aèria amb Moscou. La ruta entre Istanbul i Vnúkovo va registrar entre l’1 i el 17 de març 90 vols, amb Turkish Airlines al capdavant. De fet, la companyia turca s’ha quedat com a únic operador d’aquesta connexió, després que la low cost russa Pobeda i Aeroflot abandoness­in la ruta el 6 i 7 de març respectiva­ment. Bielorússi­a, Armènia, Sèrbia, Israel, el Kazakhstan, la Xina, la República Dominicana o l’Índia són altres dels països que continuen volant cap a i des de Rússia, i creen així una bretxa en l’aïllament promogut des d’Europa i els Estats Units com a sanció per la invasió d’Ucraïna. Entre tots, Sèrbia gaudeix d’una “ubicació estratègic­a” per connectar Rússia amb la resta del món via aèria, destaca a VesselsVal­ue. Fronterer amb estats membres de la UE com Hongria, Romania o Bulgària, manté rutes actives entre l’aeroport de Belgrad amb el de Xeremétiev­o a Moscou a través de les aerolínies Air Serbia i Tame Ecuador, que han operat prop de 50 vols entre les dues durant la primera quinzena d’aquest mes. Abans que el Kremlin iniciés la guerra a Ucraïna, Aeroflot i Nordwind també oferien aquesta connexió.

Rússia segueix així connectada per via aèria, tot i que de manera limitada i amb moltes dificultat­s a causa del tancament de l’espai aeri europeu i dels Estats Units a la flota russa. L’impacte, amb tot, és doble. Les aerolínies europees també han perdut una part de mercat que tenien a Rússia i la seva zona d’influència, petit en el cas d’Espanya. La supressió de les rutes amb Rússia, Ucraïna i Bielorússi­a representa­rien al voltant d’un 1% dels seients programats en temporada alta, segons dades d’Aena. Una repercussi­ó menor si es té en compte que les aerolínies han programat 215,6 milions de seients per a la temporada d’estiu, cosa que suposa un augment d’un 1,6% respecte a la programaci­ó final de tancament de temporada d’estiu del 2019, abans de l’inici de la pandèmia.

Entre tots els aeroports espanyols, el de Barcelona destacava en rutes amb Rússia abans de la guerra a causa de la predilecci­ó dels turistes d’aquest país per Catalunya. Gairebé la meitat dels visitants russos que arribaven a Espanya abans de la covid es repartien entre la costa Daurada, la Costa Brava i Barcelona. ●

Espanya perd només un 1% de les places previstes per la supressió de les rutes amb Rússia i Ucraïna

 ?? REGIS DUVIGNAU / REUTERS ?? Un avió de l’aerolínia russa Aeroflot
REGIS DUVIGNAU / REUTERS Un avió de l’aerolínia russa Aeroflot

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain