La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PIB espanyol va pujar un 5,1% el 2021, una dècima més del que s’esperava

-

L’economia espanyola afronta la nova crisi, la de la guerra, sense haver-se recuperat encara de l’anterior, la de la pandèmia. Les dades de l’INE certifique­n que l’any passat el PIB va créixer un 5,1%, una dècima per sobre de l’estimat per l’institut d’estadístic­a a començamen­ts d’any. Suposa l’augment més important de l’economia espanyola des de l’any 2000. Tot i això, queda lluny de recuperar el nivell precovid, i també a distància del 6,5% de previsió de creixement que continua mantenint el Govern central.

La revisió a l’alça d’una dècima es basa en el consum de les llars, que l’últim trimestre de l’any va créixer un 1,5%, xifra que contrasta amb la caiguda d’1,2% que va calcular l’INE a la seva dada avançada. Era una cosa que va sorprendre en el seu moment i que apuntava la hipòtesi d’una caiguda del consum de les famílies al final de l’any, cosa que ara es descarta. “Aquesta revisió del quart trimestre del 2021 deixa els components en línia amb el que s’esperava”, diu María Jesús Fernández, de Funcas, en comentar la revisió.

En relació amb el trimestre anterior, el quart trimestre va registrar una variació del 2,2%, que és també una correcció a l’alça, en aquest cas de dues dècimes sobre l’avançat al gener. D’aquesta manera, el dibuix del PIB de l’any passat en termes intertrime­strals queda amb una caiguda de mig punt al primer període per després encadenar tres augments successius, d’1,1 punts el segon trimestre, 2,6 el tercer i 2,2 el quart. El Ministeri d’Economia valora positivame­nt la dada. “Així, el creixement anual el 2021 es va situar en un 5,1%, cosa que posa de manifest la sòlida recuperaci­ó de l’economia espanyola, especialme­nt la segona meitat de l’any”, apunten des del ministeri. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain