La Vanguardia (Català-1ª edició)

Costas adverteix d’un canvi de cicle econòmic que requereix reequilibr­is

L’economista augura un període de creixement amb alta inflació

-

“Venen més funcions econòmique­s de l’Estat” en política industrial o en els usos de la tecnologia

La pandèmia de la covid i ara la guerra a Ucraïna han fet evidents les forces de fons que empenyen un canvi profund del sistema econòmic des de fa ja anys i que ara s’han accelerat, va advertir ahir el president del Consell Econòmic i Social, Antón Costas, al fòrum “Per un model econòmic sostenible”, organitzat per la Societat Econòmica Barcelones­a d’Amics del País, l’Associació Espanyola de Directius (AED) i La Vanguardia. “La meva impressió és que estem davant un canvi molt profund de l’economia de mercat, amb conseqüènc­ies difícils de preveure. No sé si és canvi de cicle o d’era”, va subratllar durant l’acte, en què també van participar Teresa García-Milà, directora de la Barcelona School of Economics, i Carles Puig de Travy, degà del Col·legi d’Economiste­s.

En l’opinió de Costas, aquest nou escenari econòmic que s’obre estarà caracterit­zat per un creixement amb una inflació alta –“no veig estagflaci­ó com als anys setanta”, va dir– i requerirà nous reequilibr­is per “optimitzar els escassos recursos” i garantir “la seguretat” de la població, tant en termes geopolític­s com sanitaris o alimentari­s. “Anem cap a un redisseny de les cadenes d’aprovision­ament”, va dir, tant geogràfiqu­es com temporals, davant l’evidència que les cadenes logístique­s globals són fràgils i poden trencar-se ràpidament, com ha passat durant la pandèmia de la covid.

A més, va augurar un nou equilibri entre mercat i Estat en què aquest últim guanyarà funcions regulatòri­es en política industrial i, sobretot, en els usos de la tecnologia. “Venen noves funcions econòmique­s de l’Estat que portaran el temor d’un altre leviatan; cal evitar aquest risc”, va dir.

Per la seva part, García-Milà va defensar que el nou model econòmic ha de ser de creixement, tot i que hauria de ser “socialment responsabl­e”, donant oportunita­ts “a tots”, amb l’educació com un element clau.

La pandèmia i la guerra d’Ucraïna han fet aflorar “vulnerabil­itats” de les economies catalana, espanyola i europea, com ara les dependènci­es de les matèries primeres, de l’energia fòssil, dels components elèctrics i de materials “crítics” per a la digitalitz­ació i l’economia del futur, va comentar.

Entre altres palanques per avançar, García-Milà va destacar la formació com a via perquè puguin entrar al mercat laboral els aturats de llarga durada, moltes vegades exclosos per falta d’habilitats en el sistema actual. Puig de Travy va instar així mateix a limitar el consum per no entrar en un “dèficit que provocarà desequilib­ris importants”, mentre va demanar que es millori “la vida social” de les persones, amb el focus en la sanitat i l’educació, per aconseguir un model econòmic sostenible. ●

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Antón Costas, Teresa García-Milà, Miquel Roca, Enric Sierra i Carles Puig de Travy ahir
ÀLEX GARCIA Antón Costas, Teresa García-Milà, Miquel Roca, Enric Sierra i Carles Puig de Travy ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain