La Vanguardia (Català-1ª edició)

101 anys d’IQS Alumni

L’IQS celebra el centenari de la seva associació d’exalumnes amb 15.000 membres i el repte de captar joves i internacio­nalitzar-se

-

Fa més d’un any que l’IQS celebra el centenari de la seva associació d’exalumnes, la més antiga d’Espanya, davant de la històrica universita­t de Deusto.

L’AIQS va néixer l’any 1921, quan la primera promoció de llicenciat­s en Química va decidir agrupar-se amb l’objectiu de fomentar l’estudi de la ciència. Però al cap de poc temps l’associació va prendre un paper crucial al si de la universita­t. “L’activitat acadèmica va ser suspesa durant la II República i una vegada instaurat el franquisme va ser l’associació la que va convèncer el pare Salvador Gil, el fundador de l’Institut Químic de Sarrià, per reprendre les classes”, recorden avui Salvador Borrós, director general de l’IQS, i Jordi Martí, president de l’associació d’antics alumnes.

Amb els anys, l’AIQS es va convertir en un referent en el món empresaria­l de Barcelona.

“Era una plataforma que connectava profession­als amb les empreses químiques i farmacèuti­ques que es començaven a implantar a Catalunya, com Nestlé, Bayer o Basf. El 1955 va ser la impulsora del congrés Expoquimia”, asseguren els directius, que realcen la seva tasca en l’emprenedor­ia de l’època.

Va ser l’any passat quan l’AIQS va complir el centenari. Tot i això, la pandèmia va obligar a postergar els actes presencial­s de clausura fins al 2022.

Als 101 anys de vida, l’associació es mostra en plena forma. Disposa de 15.000 membres, dels quals, uns 2.000 paguen una quota anual per serveis prèmium. La majoria procedeix de formacions químiques i té feines influents. Un 20% exerceix càrrecs d’alta direcció en el seu dia a dia. La mitjana d’edat se situa en els 50 anys. Un 60% són homes i un 40%, dones.

Amb un pressupost de 200.000 euros a l’any, l’AIQS té al davant diversos reptes de futur. “Volem entrar de ple al segle XXII, apostar pel rejovenime­nt dels membres i captar exalumnes d’altres facultats, com Administra­ció i Direcció d’Empreses”. Així mateix, Borrós i Martí advoquen per obrirse a l’estranger teixint aliances amb altres associacio­ns d’universita­ts amb tradició jesuïta.

Els directius destaquen la tasca de l’AIQS a “connectar, acompanyar i inspirar” els exalumnes en les seves necessitat­s al món profession­al. Entre les principals accions hi ha l’elaboració de la revista trimestral Afinitat, especialit­zada en divulgació científica, i la concessió dels premis Salvador Gil als millors treballs científics i d’empresa. L’AIQS també treballa en la creació de grups profession­als i en l’organitzac­ió de conferènci­es cada dues setmanes. ●

L’associació d’antics estudiants és la més antiga d’Espanya, davant de Deusto

 ?? JÁG ?? Salvador Borrós, director general de l’IQS, i Jordi Martí, president de l’associació d’Alumni
JÁG Salvador Borrós, director general de l’IQS, i Jordi Martí, president de l’associació d’Alumni

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain