La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Rei compleix la promesa amb Sanlúcar

Els pescadors gaditans exposen els seus problemes durant la visita reial

- MARIÁNGEL ALCÁZAR SVnlúcVr )e *VrrVme)V

Promesa complerta. Dos anys després de la seva visita fugaç a Sanlúcar de Barrameda, el 14 de febrer del 2020, i un mes després que se suspengués el viatge perquè va donar positiu en covid, el Rei va tornar ahir a la localitat gaditana per compartir la celebració de diverses efemèrides; hi va anar sense la reina Letícia, cosa que va provocar cert desencant en els centenars de persones que al matí es van reunir a la plaça de l’Ajuntament per rebre’l. A la tarda van ser els pescadors, que fa dies que no surten a pescar com a protesta per la pujada dels carburants, els que van aprofitar la visita del Rei al port de Bonanza per posar el focus en la seva problemàti­ca.

Fa una mica més de dos anys, un mes abans que es decretés l’estat d’alarma i el consegüent confinamen­t, els Reis van visitar Almonte i el Coto de Doñana (Huelva) i van tancar el dia a la zona de Bajo Guía de Sanlúcar (Cadis), situada a la desembocad­ura del Guadalquiv­ir. Felip i Letícia van prometre que hi tornarien un altre dia per dedicar més temps a una localitat molt vinculada a la família reial, però la pandèmia i l’acumulació de compromiso­s van posposar la trobada amb els veïns de Sanlúcar.

La visita, únicament del Rei, es va programar per al 17 de febrer, però es va suspendre a última hora perquè el Rei es va veure obligat a fer quarantena després de donar positiu en covid. Semblava que ahir no seria el millor dia: les fortes tempestes havien fuetejat la zona les hores anteriors i al port la flota pesquera estava amarrada en protesta per la pujada dels carburants. Tot i això, al matí va fer sol i a la tarda els pescadors van poder expressar les seves queixes aprofitant la visita reial.

El Rei va començar la jornada a l’antiga seu de l’Ajuntament, on, a més de la corporació municipal, presidida pel socialista Víctor Mora, que li va lliurar les claus de la ciutat, es va reunir amb entitats, col·lectius i associacio­ns de la ciutat, entre les quals la Societat de Cursa de

Cavalls, l’Ateneu, el consell local de Germandats i Confraries, l’associació de pimes, el Club Nàutic o l’associació 500 Anys de Circumnave­gació.

El Rei, acompanyat de l’alcalde de Sanlúcar i el president de la Junta d’Andalusia, Juan Manuel Moreno Bonilla, així com del ministre d’Agricultur­a, Pesca i Alimentaci­ó, Luis Planas, es va dirigir més tard a la seu dels cellers Barbadillo, que compleixen dos-cents anys de vida i de vi. En una de les naus s’hi va fer el dinar, en què no van faltar els llagostins ni els vins blancs i mançanille­s típics de la localitat, que aquest any té el títol de capital espanyola de la gastronomi­a. Prèviament, el Rei va firmar en una de les botes situades al pati del celler i va rebre de mans de la família Barbadillo l’obsequi d’una ampolla de vi Versos del 1891, guardat des de fa més d’un segle.

La visita del Rei es va tancar, a la tarda, al port pesquer de Bonanza, on va mantenir una trobada amb els membres de la confraria de pescadors, que li van expressar la seva problemàti­ca, davant la presència del ministre Planas. Amb la flota amarrada, la llotja, que a aquella hora hauria estat escenari de la subhasta de peix, era buida. Un grup de pescadors es va concentrar a les portes de la confraria amb pancartes on expressave­n la seva protesta per la pujada dels combustibl­es i, en general, pel desemparam­ent que pateix el sector.

Abans de tornar a Madrid, amb avió via base aèria de Rota, el Rei va pujar a la Nao Victoria. Es tracta d’una rèplica del vaixell que el 1522 va ser l’únic que va tornar al port de Sanlúcar de Barrameda després d’haver completat la primera volta al món capitaneja­da pel portugués Fernão Magalhães i el basc Juan Sebastián Elcano, efemèride de què es compleix el cinquè centenari. ●

Felip VI gaudeix dels llagostins i els vins típics de la gastronomi­a de la localitat

 ?? EP ??
EP
 ?? ROMÁN RÍOS / E'E ?? Port de Bonanza
El Rei saludant els pescadors, que li van parlar de la seva problemàti­ca, després de visitar els cellers Barbadillo, on va firmar en una de les botes
ROMÁN RÍOS / E'E Port de Bonanza El Rei saludant els pescadors, que li van parlar de la seva problemàti­ca, després de visitar els cellers Barbadillo, on va firmar en una de les botes
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain