La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rússia es manté inflexible

La reunió d’Istanbul obre noves possibilit­ats, però Moscou culpa Kíiv i Occident

- Soscou. Correspons­al

Amb l’espai aeri tancat a Europa i després de la recent cancel·lació de l’últim tren Sant Petersburg­Hèlsinki, la forma més directa de comunicaci­ó entre Rússia i Occident és volar a Istanbul. Fins allà es traslladen aquesta setmana les esperances de trobar una solució al conflicte entre Moscou i Kíiv. Moscou creu que hi ha possibilit­ats d’acord, va declarar ahir el ministre d’Exteriors rus, Serguei Lavrov. Però manté la retòrica més dura: que Ucraïna massacrava els habitants del Donbass i que els països occidental­s no són de confiança.

Les delegacion­s russa i ucraïnesa tenien previst arribar ahir dilluns a la vora de l’estret del Bòsfor, i les reunions començaran avui dimarts.

Aquesta jugada diplomàtic­a arriba gràcies a la mediació de Turquia. El president turc, Recep Tayyip Erdogan, va parlar diumenge per telèfon amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Després es va anunciar la trobada. El ministre d’Exteriors turc, Mevlut Cavusoglu, va mostrar a Twitter esperances que s’aconseguei­xi “un alto el foc durador” que aplani el camí a la pau.

Segons opinava a Ria Nóvosti el politòleg Andrei Kortunov, director del Consell Rus de Relacions Internacio­nals, “aquesta és una concessió a la part ucraïnesa, ja que el territori de Bielorússi­a és per a Rússia un lloc més còmode per negociar. I (...) el president turc sempre ha donat suport a Ucraïna des del 2014”.

Les delegacion­s de Moscou i Kíiv s’han reunit presencial­ment tres vegades a Bielorússi­a. Després han mantingut pràcticame­nt reunions diàries per videoconfe­rència.

“Ens interessa que aquestes converses [a Istanbul] tinguin èxit”, va assegurar ahir Lavrov en una entrevista amb mitjans ser

Rússia difon imatges de la condecorac­ió de diversos soldats mutilats en la guerra d’Ucraïna

bis. Va ser l’única concessió que va fer, perquè després va recitar els mateixos arguments de Moscou, en què culpa Kíiv i Occident de la situació actual. Els objectius de Moscou són “el cessament d’assassinat­s de civils al Donbass, que ha durat vuit llargs anys, mentre tota la comunitat occidental progressis­ta callava”. Rússia, va afegir, vol que Occident i l’OTAN no continuïn apropiants­e d’Ucraïna en el pla militar.

També va dir que Rússia no està interessad­a en la mediació d’Occident. Després de la negativa de Kíiv a complir els acords de Minsk (2015), va argumentar, “la UE va demostrar la seva inconsistè­ncia per complir el que s’ha acordat. Ara ja no podem creure en ells”.

Mentre la diplomàcia continua el seu curs, les conseqüènc­ies i l’horror dels combats van arribar a l’opinió pública russa amb dos vídeos difosos pel Ministeri de Defensa dissabte. En un es veuen nou militars russos, alguns de mutilats, que, asseguts en cadires de rodes, són condecorat­s amb “Ordes al Valor” pel viceminist­re de Defensa Aleksandr Fomín a l’hospital militar Vixnevski.

“Tots heu complert les ordres que us van assignar, heu donat el cent per cent”, els diu el coronelgen­eral abans de posar a la solapa de cadascun d’ells la medalla concedida. A l’altre vídeo es veu el també viceminist­re de Defensa Iunús-Bek Ievkúrov felicitant un soldat que va perdre una cama i que està ajagut al llit de l’hospital Burdenko.

Divendres Rússia va fer balanç de les baixes que ha tingut a

Ucraïna: 1.351 morts i 3.825 ferits.

Rússia prefereix mantenir silenci sobre les negociacio­ns. “El fet que continuïn en persona és important, per descomptat”, es va limitar a dir ahir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov.

La setmana passada, el president turc Erdogan va afirmar que Moscou i Kíiv havien aconseguit un consens en quatre dels sis punts que havien abordat, que incloïen el compromís d’Ucraïna de no entrar a l’OTAN, l’acceptació del rus com a llengua oficial a Ucraïna o un desarmamen­t del país sota certes condicions i la seguretat col·lectiva. Però sense un acord total, l’horror no s’acaba. ●

 ?? REU ER ?? Soldats mutilats. El Ministeri de Defensa rus va difondre ahir dos vídeos en què es condecoren amb medalles al valor soldats que han estat mutilats en la guerra d’Ucraïna
REU ER Soldats mutilats. El Ministeri de Defensa rus va difondre ahir dos vídeos en què es condecoren amb medalles al valor soldats que han estat mutilats en la guerra d’Ucraïna

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain