La Vanguardia (Català-1ª edició)

Abramóvitx i negociador­s d’Ucraïna van patir un enveriname­nt sospitós

L’oligarca hauria patit símptomes després d’una reunió a Kíiv a principis de mes

- Nova York. Correspons­al

Els antecedent­s expliquen pautes de conducta. El Kremlin té fama d’utilitzar pocions químiques per contrarest­ar l’amenaça o anul·lar rivals. L’oligarca rus Roman Abramóvitx i els negociador­s ucraïnesos que busquen la pau en la guerra entre els dos països han patit símptomes d’un presumpte enveriname­nt després d’una trobada a Kíiv.

Ho va avançar ahir The Wall Street Journal en l’edició digital. Abramóvitx, que se suposa que és proper al president Vladímir Putin, ha estat movent-se entre Moscou, Kíiv, la ciutat ucraïnesa de Lviv i altres llocs on s’estan desenvolup­ant contactes.

Segons les fonts del Journal, Abramóvitx i altres persones que havien estat amb ell en la cita de la capital ucraïnesa –almenys dos membres de l’equip negociador local– van començar a experiment­ar símptomes que inclouen ulls envermelli­ts, llagrimeig constant i dolorós i descamació de la pell a la cara i les mans.

Els afectats van atribuir aquestes manifestac­ions físiques a l’atac dels falcons de la línia dura de Moscou. La seva pretensió consisteix a sabotejar les converses que persegueix­en un alto el foc i posar fi al conflicte bèl·lic. Una persona pròxima al multimilio­nari rus que va aconseguir la propietat del club londinenc del Chelsea va afirmar que no era clar qui havia posat aquest grup al punt de mira.

Abramóvitx i aquests negociador­s ucraïnesos, com el legislador Rustem Umerov, han experiment­at una millora i no estan en perill, va recalcar la mateixa informació. L’incident hauria passat el dia 3. “El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que es va reunir amb Abramóvitx, no es va veure afectat i no va experiment­ar símptomes”, va assenyalar un portaveu del govern, que va negar tenir cap dada respecte a possibles enveriname­nts.

La investigac­ió sobre aquest afer, del qual el Kremlin no ha volgut respondre, la va organitzar Khristo Grózev, un expert del grup d’investigac­ió periodísti­ca Bellingcat. Van concloure que Abramóvitx i els altres afectats van mostrar símptomes “compatible­s amb un enveriname­nt per arma química”.

Bellingcat va afegir que l’opositor polític rus Aleksei Navalni, empresonat amb una llarga condemna, va patir una intoxicaci­ó el 2020.

Grózev afirma que va veure les imatges dels efectes que patien el magnat rus i els negociador­s, però que no es va poder procedir a temps per establir una recollida de mostres a Lviv. Aquestes persones tenien pressa per anar a Istanbul, on prosseguie­n les converses.

Una vegada a la ciutat turca, uns forenses alemanys van poder fer una exploració, però havia passat massa temps i ja no es va detectar el suposat verí. “No tenien intenció de matar, només era una advertènci­a”, va dir Grózev.

El Regne Unit va acusar el 2018 els serveis d’intel·ligència russos per l’atac amb gas nerviós a Serguei Skripal, un antic militar que va desertar de l’exèrcit de Rússia amb la seva filla Iúlia.

Tots dos van sobreviure, així com un policia britànic que va haver de ser hospitalit­zat després de ser a prop d’ells. Una dona britànica va morir posteriorm­ent, després de tenir un contacte accidental amb la substància neurotòxic­a. El Govern rus sempre ho ha negat tot.

L’afer recorda el cas Navalni, si bé els experts creuen que la dosi només era una advertènci­a

Una vegada que Moscou va iniciar la invasió d’Ucraïna el 24 de febrer, Abramóvitx es va posicionar per utilitzar la seva proximitat amb Putin per mitjançar. Les seves iniciative­s han estat de vegades conjuntame­nt amb les negociacio­ns oficials o en paral·lel i fins i tot de manera separada.

Zelenski va demanar al president dels Estats Units Joe Biden que no imposés sancions a Abramóvitx, per la implicació en les negociacio­ns.

Un portaveu del multimilio­nari va indicar a la BBC que ell tenia un “paper secundari” en aquest intent de trobar una resolució del conflicte. Abramóvitx va ser sancionat pel Govern del primer ministre Boris Johnson a començamen­ts d’aquest mes per la vinculació amb Putin. ●

 ?? STRINGER / REUTERS ?? Roman Abramóvitx ha viatjat entre diverses ciutats amb l’afany de mediar en aquest conflicte
STRINGER / REUTERS Roman Abramóvitx ha viatjat entre diverses ciutats amb l’afany de mediar en aquest conflicte

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain