La Vanguardia (Català-1ª edició)

Josep M. Colomer

Bomba atòmica a Ucraïna

- Investigad­or a Georgetown

L’amenaça d’utilitzar armes nuclears ha aparegut, una vegada més, a Ucraïna. Hi ha quatre hipòtesis sobre per què no s’han utilitzat les armes nuclears des d’Hiroshima que poden ajudar a pensar sobre el conflicte actual. L’economista Thomas Schelling va fer les contribuci­ons més importants en teoria de jocs per a aquestes anàlisis estratègiq­ues.

En primer lloc, la dissuasió per MAD o destrucció mútua assegurada. Durant la guerra freda, entre els Estats Units i la Unió Soviètica, una vegada que les dues grans potències van acumular armes nuclears, l’“equilibri del terror” sense guerra directa real va ser sostenible perquè, amb la possibilit­at de destrucció total, el que estava en joc era molt alt. Cada potència podia evitar que l’altra cedís a la temptació d’un atac unilateral per sorpresa, ja que cadascú podia amenaçar l’altre amb represàlie­s massives.

En segon lloc, el telèfon vermell. Malgrat l’amenaça de MAD, la guerra nuclear podia ser provocada per un accident. Una mala interpreta­ció dels moviments militars de l’altre bàndol, o algun alt càrrec fora de control, podria haver llançat un atac amb conseqüènc­ies fatals. Un episodi fictici d’aquest tipus va ser la pel·lícula Doctor Strangelov­e, de què Schelling va ser un dels principals assessors. Per evitar aquesta catàstrofe, Schelling va suggerir al president Kennedy establir una línia directa o “telèfon vermell” entre la Casa Blanca i el Kremlin (com també es parodia a la pel·lícula).

En tercer lloc, el governant boig. “Un boig podria llançar una amenaça que fos creïble per la seva bogeria”, va escriure Schelling. Un exemple destacat és la successió de líders aparentmen­t bojos de la dinastia de Corea del Nord: només s’atrevirien a desafiar els Estats Units si estiguessi­n bojos. Aquesta política d’“irracional­itat racional” pot obtenir concession­s del desafiat si el reptador sembla prou llunàtic i no una mera fanfarrona­da per evitar una guerra nuclear.

Aquests dies, alguns comentaris­tes han especulat sobre la bogeria de Vladímir Putin, cosa que, en pura lògica, hauria de portar a fer-li més concession­s de les que la seva força militar podria aconseguir.

Per últim, contenció per tabú. En la seva conferènci­a del premi Nobel, Thomas Schelling es va centrar en un argument més moral que estratègic. Hiroshima (però no Nagasaki) estava justificad­a per haver salvat més vides que la continuaci­ó de la guerra. Tot i això, aquesta va ser la primera vegada i l’última per a aquest argument, ja que en aquell moment els Estats Units eren l’únic país en possessió d’armes nuclears, però la Unió Soviètica es va armar poc després, i també la Xina i fins a nou països fins ara.

Després dels horrors d’Hiroshima, Schelling va lloar el “tabú” de continuar utilitzant armes nuclears, que van ser condemnade­s com a “maleïdes”. L’economista va identifica­r diversos conflictes en què les armes nuclears es podrien haver utilitzat, però no es van utilitzar, com la guerra de Corea, la guerra francesa a Indoxina, la Xina respecte a Taiwan, Israel a Egipte, els britànics a les Malvines/Falkland, els soviètics a l’Afganistan i els Estats Units al Vietnam o l’Iraq. En conflictes com el dels míssils soviètics a Cuba o entre l’Índia i el Pakistan, el potencial atacant podria haver temut represàlie­s. Però en els altres casos esmentats, la possibilit­at d’utilitzar armes nuclears era contra un país que no en tenia. La moderació va ser el resultat d’un tabú, la por de l’horror. Schelling va estimar que “aquesta actitud, convenció o tradició... és un actiu que cal atresorar”. Esperem que Rússia a Ucraïna s’afegeixi a la llista.

Alguns especulen sobre la bogeria de Putin, cosa que hauria de portar a fer-li concession­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain