La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tanca el diari ‘Nóvaia Gazeta’ després de dos avisos del Kremlin

Es tornarà a publicar quan s’acabi l’“operació militar” de Rússia a Ucraïna

-

El diari independen­t rus Nóvaia Gazeta, dirigit pel premi Nobel de la Pau Dmitri Muràtov, va suspendre ahir la seva publicació després de rebre una segona advertènci­a de les autoritats.

En un missatge publicat al web, la redacció del mitjà va indicar que cessa les activitats, a internet, a les xarxes socials i en paper, i que les reprendrà una vegada s’acabi l’“operació militar especial” que Rússia porta a terme a Ucraïna.

El diari ja havia retirat del seu web material sobre la campanya militar del Kremlin després d’una nova llei contra la publicació d’“informació falsa” sobre les forces armades russes. Per denigrar l’exèrcit rus, la nova legislació, aprovada pel Parlament i firmada pel president rus, Vladímir

Putin, va augmentar les multes i les penes de presó, fins a 15 anys per als casos més greus.

En la seva comunicaci­ó, Nóvaia Gazeta va explicar que havia rebut una altra advertènci­a del regulador estatal de les comunicaci­ons, Roskomnadz­or, sobre la informació que publicava. Era la segona. Si en rebés una tercera, el mitjà podria perdre la llicència. Com a conseqüènc­ia, va decidir suspendre l’activitat. “No hi ha cap altra opció. Per a nosaltres, i sé que per a vostès, és una decisió horrible i difícil”, deien Muràtov i els treballado­rs del diari en un missatge dirigit als lectors.

Roskomnadz­or va anunciar que la segona advertènci­a s’havia emès per haver incomplert la llei sobre agents estrangers, que obliga a acompanyar cada notícia amb un recordator­i d’aquesta condició.

Nóvaia Gazeta va néixer després del final de la Unió Soviètica.

Al llançament hi va contribuir fins i tot Mikhaïl Gorbatxov, que va utilitzar part del seu premi pel Nobel de la Pau que va rebre el 1990 per comprar vuit ordinadors a la redacció.

Així, el diari es va publicar per primera vegada l’1 d’abril del 1993.

Nóvaia Gazeta era l’últim diari independen­t que quedava a Rússia. Després de la pressió de les autoritats per controlar l’accés a la informació, les dues últimes setmanes també han hagut de tancar dos símbols més del periodisme lliure: la ràdio Eco de Moscou i el canal de televisió Dojd (TVRain).

A més a més, Rússia ha bloquejat els llocs web de diversos mitjans internacio­nals amb versió en rus, com la BBC, Voice of America i Radio Free Europe/Radio Liberty. Aquest dilluns el Ministeri de Justícia afegia a la llista de mitjans de comunicaci­ó qualificat­s d’“agents estrangers” l’alemanya Deutsche Welle.

Rússia també ha bloquejat l’accés a les xarxes socials Twitter, Facebook i Instagram. Les dues últimes, i també la seva plataforma matriu Meta, van ser declarades mitjans “extremiste­s” per un tribunal de Moscou i, per tant, van ser prohibides a Rússia.

Cofundador de Nóvaia Gazeta, Dimitri Muràtov n’ha estat el director, tret d’un petit parèntesi, des del 1995. Les seves pàgines han donat empara a un periodisme no només independen­t, sinó també crític amb el Kremlin de Vladímir Putin, basat en la investigac­ió. La corrupció, les males pràctiques de l’elit i els abusos del poder han protagonit­zat les seves tres edicions setmanals.

La publicació ha patit amenaces constants, en especial per haver informat d’abusos de drets humans a Txetxènia. Sis dels seus reporters han estat assassinat­s. A ells els va dedicar Muràtov el premi Nobel de la Pau que va rebre l’any passat amb la periodista filipina Maria Ressa. ●

El mitjà, dirigit pel Nobel de la Pau Dmitri Muràtov, ha acollit un periodisme crític amb el Kremlin

 ?? RkSkTC  rk        C ?? Dmitri Muràtov davant la seu de la publicació
RkSkTC rk C Dmitri Muràtov davant la seu de la publicació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain