La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Xina confina en dues fases els 25 milions d’habitants de Xangai

Pequín intenta contenir el brot més gran de covid des de l’inici de la pandèmia

-

El motor financer de la Xina, la ciutat de Xangai, es va despertar ahir gripat després de decretarse el confinamen­t dels seus 25 milions d’habitants. En un intent per contenir el seu brot de coronaviru­s més gran des que va començar la pandèmia, la mesura va deixar estampes de carrers buits, carreteres tallades o oficines i comerços tancats.

És una decisió habitual en altres ciutats xineses fins i tot quan es registren menys casos, però que aquesta vegada ha trigat a prendre’s pel temor que pugui afectar l’economia.

L’aïllament es durà a terme en dues fases durant nou dies seguint la divisió que marca el riu Huangpu, que travessa la ciutat. Des d’ahir i fins divendres, els residents de Pudong, a la ribera oriental, tindran prohibit abandonar els domicilis i s’hauran de sotmetre a proves PCR. Després serà el torn dels barris històrics de Puxi, al costat occidental, on les restriccio­ns s’estendran fins al 5 d’abril.

Durant aquest temps, es permet el lliurament de menjar o subministr­aments a domicili, però els repartidor­s només poden accedir fins a la porta de les urbanitzac­ions i no entrar als edificis. El transport públic va quedar suspès a les zones afectades. Es va ordenar implementa­r el teletrebal­l, excepte per a sectors vitals com l’energètic, les telecomuni­cacions o el subministr­ament d’aliments. Aquesta excepció no va evitar que molts residents s’amuntegues­sin en botigues i supermerca­ts per fer provisió de queviures abans del tancament.

Fins fa uns dies Xangai era una de les localitats model del sistema de gestió xinesa de la pandèmia, amb tan sols 400 positius i set morts per coronaviru­s registrats des de l’any 2020. Però la irrupció de la variant òmicron al gegant asiàtic aquest any ha causat un gir a la situació. Des de l’1 de març la ciutat ja suma més d’11.500 contagis (majoritàri­ament asimptomàt­ics), una xifra insignific­ant en altres latituds però inassumibl­e per a un país que ha fet de la tolerància zero contra el virus el seu vaixell insígnia.

Al contrari que en altres grans ciutats com Xian, Changchun o Shenzhen, que van tancar en setmanes recents després de sumar tot just un grapat de casos, Xangai ha mirat d’evitar córrer la mateixa sort fins al final recorrent a confinamen­ts selectius per barris i proves de detecció massives entre la població. “Xangai no només és Xangai per als seus propis habitants, sinó que també exerceix un paper important en el desenvolup­ament econòmic i social nacional, i un de fins i tot més important en el de l’economia mundial”, va justificar dissabte Wu Fan, funcionàri­a de la Comissió de Salut de la ciutat.

Tot i així, la detecció de “contagis a gran escala” va convèncer les autoritats que no tenien més remei que optar per aquest segellamen­t esglaonat per “bloquejar les cadenes de contagi”.

Aquesta avaluació per veïnats acabada de decretar està d’acord amb l’enfocament adoptat per Pequín els últims temps. Sota el nom de dinàmica zero, el Govern del president Xi Jinping aposta per tenir el patogen a ratlla mentre minimitza l’impacte de les restriccio­ns en la seva economia. Per això recentment han suavitzat algunes mesures, com ara els requisits per donar l’alta els pacients de la covid, les mesures de quarantena o l’ús de tests d’antígens. Això sí, manté el gruix de les restriccio­ns més dures per evitar que un brot descontrol­at pugui col·lapsar el seu sistema sanitari, dèbil a les zones rurals.

Ara com ara els mitjans locals xinesos asseguren que no hi ha hagut grans interrupci­ons en la producció o la cadena de subministr­ament. Tant l’aeroport internacio­nal de Pudong com el port de contenidor­s de Yangshan, el primer del món en tràfic de mercaderie­s, operaven ahir amb normalitat. També funcionen la borsa de valors o grans factories com SMIC, el fabricant de xips nacional més important, gràcies al fet que aquests dies els seus treballado­rs estan tancats a les instal·lacions sense tenir contacte amb l’exterior.

Però d’altres com Tesla sí que van anunciar una aturada de les operacions per als pròxims dies, cosa que podria tenir conseqüènc­ies més endavant. ●

El gegant asiàtic va trigar a prendre la mesura al seu motor financer per por de l’impacte econòmic

polítics, institucio­nals i socials que ens unim darrere d’aquest pla de xoc de resposta a l’impacte econòmic i social de la guerra. Els demano que puguem compartir, aquesta vegada sí, el sentit del millor patriotism­e, que és comprometr­e el nostre país en una causa justa i tirar endavant amb orgull”, va dir.

Durant el cap de setmana i ahir mateix, abans que Sánchez revelés el seu pla en una conferènci­a organitzad­a per Europa Press, el ministre de la Presidènci­a, Félix Bolaños, va mantenir contactes telefònics amb els portaveus del PP, ERC, Cs, PNB i Més País per explicar-los “les línies generals” del pla, així com les mesures que aquests grups van plantejar al Govern i que s’incorporar­an al text del decret llei”.

Aquestes converses, a parer de

TONI BATLLORI la Moncloa, van tenir “bona acollida” pels grups. I el Govern va confiar que “demostrin unitat i responsabi­litat i s’afegeixin al gran acord de país que proposa el president i que necessita Espanya”. La sensació, ja la setmana passada, quan Bolaños i la vicepresid­enta Yolanda Díaz s’hi van reunir, és que l’aprovació aquesta vegada no serà agònica. Malgrat que és probable que les mesures socials siguin “bones però insuficien­ts” per als grups progressis­tes –per la inequitat fiscal o els colls d’ampolla en ajuts com l’ingrés mínim vital– i les d’incentius siguin “bones però insuficien­ts” per als grups neoliberal­s –perquè no inclouen la baixada generalitz­ada d’impostos que reclamen–, el paquet anticrisi és tan peremptori que no es preveuen grans resistènci­es, cosa que no vol dir que la relació amb els grups passi pel seu millor moment.

Ahir, començant pel portaveu del PNB, Aitor Esteban, tots van rebre amb bon to i sense entusiasme la trucada d’últim minut del Govern, en espera dels detalls. El retard, en tot cas, es va deure al fet que la negociació entre els socis es va acabar tot just minuts abans que el president anunciés el pla. ●

“Què més ha de passar perquè responguem units?”, demana el cap de l’Executiu davant la guerra

Els grups esperen el detall de les mesures, però el Govern central no preveu una altra votació agònica

 ?? HECTOR RETAMAL / AFP ?? Un agent de trànsit vestit amb un equip de protecció controla l’accés cap al barri de Pudong, en quarantena des d’ahir
HECTOR RETAMAL / AFP Un agent de trànsit vestit amb un equip de protecció controla l’accés cap al barri de Pudong, en quarantena des d’ahir
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain