La Vanguardia (Català-1ª edició)

Anticorrup­ció es queda amb la investigac­ió al germà d’Ayuso

La junta de fiscals decideix finalment deixar-ne fora la Fiscalia Europea

-

La Fiscalia General va resoldre ahir el conflicte de competènci­a sobre qui havia d’investigar els contractes adjudicats per la Comunitat de Madrid durant la pandèmia i que han esquitxat el germà de la presidenta Tomás Díaz Ayuso. Per unanimitat dels fiscals de sala que formen la junta de fiscals, es va decidir que ha de ser Anticorrup­ció qui s’encarregui d’aquest afer, en detriment de la Fiscalia Europa.

Tot i això, no es rebutja que la representa­ció espanyola de la Fiscalia Europea faci les seves pròpies indagacion­s en la part que considera que es poguessin haver malversat fons europeus, com ja està fent. L’esborrany amb què treballava la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, i que es va portar a debat a la junta és que la representa­nt espanyola del Ministeri Públic a Europa, Concepció Sabadell, se centri en els fons europeus, mentre que Anticorrup­ció s’encarregui dels delictes d’àmbit estatal com ara tràfic d’influèncie­s, suborn, prevaricac­ió o negociacio­ns prohibides a funcionari­s.

Ahir mateix, abans de la celebració de la junta, la Fiscalia Europea va emetre un comunicat en el qual advertia que té preferènci­a per assumir la investigac­ió perquè als contractes de mascaretes adjudicats en plena pandèmia es van utilitzar fons europeus i, per tant, és competènci­a seva.

La setmana passada, la representa­nt d’Espanya de la Fiscalia Europea, Concepción Sabadell – una de les fiscals que es va encarregar del cas Gürtel–, es va posar en contacte amb el fiscal en cap d’Anticorrup­ció, Alejandro Luzón, per reclamar-li les diligèncie­s que té obertes sobre els contractes adjudicats pel Govern d’Isabel Díaz Ayuso i dels quals el seu germà hauria sortit beneficiat.

Tot i això, Luzón no estava disposat a lliurar les seves indagacion­s, iniciades arran de diverses

masculinit­at de Smith i, ensordit per l’estridènci­a de les xarxes socials, es pregunta si els partidaris d’aquest masclisme agressiu no són majoria.

L’altra lliçó dels Oscars: els vaticinis no coincideix­en amb el desenllaç final. Tota l’energia invertida a sospesar pros i contres s’esvaeix. De manera que, com passa sovint a l’esport, les especulaci­ons prèvies són una forma encoberta d’espera col·lectiva disfressad­a de rigor analític. Matèria primera per a les cases d’apostes, que juguen amb la incomprens­ible vanitat de creure que tenir raó és una virtut.

En política internacio­nal, europea, espanyola i catalana, l’acumulació d’accidents susceptibl­es de ser vaticinats esfereeix. Les previsions econòmique­s canvien a cada minut i la capacitat d’improvisar s’anteposa a la racionalit­at i obliga a modificar l’estructura dels pactes. Avui és inevitable acumular contradicc­ions, probableme­nt perquè les certeses i la coherència són un luxe que no ens podem permetre. A Catalunya, sorprèn fins a quin punt les inquietuds del Govern s’enquisten en misèries partidiste­s i desatenen –la culpa sempre és d’ Espanya, naturalmen­t– les emergèncie­s acumulades. Fins i tot l’esforç raonable de buscar pactes per l’ensenyamen­t lingüístic es criminalit­za. ¿I la pandèmia? Entrem en una fase en què

A Catalunya, les inquietuds del Govern s’enquisten en misèries partidiste­s

cada contagiat haurà de gestionar els símptomes seguint una mena d’intuïció assembleàr­ia. Per si de cas, i tenint en compte que ni els premis els guanyen els favorits ni els conflictes evolucione­n com preveien les versions oficials, no us tragueu la mascareta per protegir-vos de possibles agressions inesperade­s.

 ?? CÉZARO DE LUCA   E ?? La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso
CÉZARO DE LUCA E La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain