La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Audiència rebutja que el Govern es personi en la causa del 3% de Triacom

El jutge Pedraz entén que Junts és “hereva” de CDC i part investigad­a

-

El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz va rebutjar ahir la personació de la Generalita­t de Catalunya com a acusació particular a la peça separada del cas del 3% en què s’investiga el possible finançamen­t il·legal de CDC a través de la productora audiovisua­l Triacom. En una providènci­a, el magistrat argumenta, tal com exposa el fiscal al seu informe, que la Generalita­t no ha acreditat la condició d’ofesa o perjudicad­a ni ha aportat dades que permetin apreciar aquesta condició.

A més, en línia amb el ministeri públic, assenyala que a la Generalita­t “hi ha membres del partit polític directamen­t hereu dels partits polítics investigat­s en aquesta causa”. La Fiscalia Anticorrup­ció també s’havia oposat que la Generalita­t sigui acusació particular en la causa de Triacom, tal com havia sol·licitat el mateix president català Pere Aragonès.

Tal com consta en l’escrit lliurat al jutge, la sol·licitud “no aporta cap raonament”. Segons el fiscal, l’escrit de la Generalita­t “és auster en l’exposició de la legitimaci­ó com a perjudicad­a, orfe en l’exposició dels elements o paràmetres d’un perjudici, inexistent pel que fa a l’aportació d’informació de per què la Generalita­t, en què hi ha membres del partit polític directamen­t hereu dels partits polítics investigat­s en aquesta causa, es persona, en definitiva, contra si mateixa”.

Per aquesta raó, la Fiscalia ja demanava al jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz que rebutgés la pretensió de la Generalita­t, com ja es va fer a la peça principal per l’anomenat 3%, que investiga el suposat finançamen­t irregular de l’extinta CDC. El fiscal afirma que la pretensió de la Generalita­t és dur a terme “una personació fictícia, d’imatge, merament provocada per una estratègia política, aliena a les exigències del dret penal”.

En aquest sentit, afegeix que una “personació d’elemental legitimita­t hauria d’aportar una informació rellevant o mitjans probatoris”. També entén que “algunes de les persones que pertanyen als partits polítics membres del Govern català eren companyes de les persones investigad­es”.

En aquest cas, l’instructor, a petició d’Anticorrup­ció, investiga un presumpte sistema de factures falses i inflades per pagar comissions irregulars. Entre aquells que estan en el punt de mira hi ha qui va ser home fort d’Artur Mas, David Madí, o l’expresiden­t de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisua­ls (CCMA) Brauli Duart.

El jutge ha mogut peça i ha requerit a l’Oficina Antifrau catalana “que faciliti a la unitat central anticorrup­ció dels Mossos d’Esquadra i a l’UCE 3 de la Guàrdia Civil la informació de què disposi sobre les persones físiques i jurídiques, com ara proveïdors o clients, amb Triacom Audiovisua­l”.

En la resolució, demana que se li remeti qualsevol expedient obert, entre altres persones i entitats, a Madí o Brauli Duart, que va presidir la CCMA durant uns quants anys en què Triacom va rebre contractes. No és la primera vegada que l’Audiència Nacional rebutja la pretensió de la Generalita­t d’acusar en aquesta causa; ja ho va fer el febrer de l’any passat, però també va ser rebutjat. ●

Pel jutge és “una personació fictícia, d’imatge, merament provocada per una estratègia política”

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain