La Vanguardia (Català-1ª edició)

El COE oficialitz­a l’acord tècnic per als Jocs del 2030

Aragó analitza la distribuci­ó de proves tot i pactar-se la setmana passada

-

“Proposta de distribuci­ó de seus esportives presentada, debatuda i acordada”. Les tres últimes paraules, en negreta. El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Alejandro Blanco, va enviar una carta als presidents Pedro Sánchez, Pere Aragonès i Javier Lambán amb aquesta literalita­t, que oficialitz­a el repartimen­t avançat per aquest diari divendres de les discipline­s olímpiques d’hivern pactades entre Catalunya i Aragó per als Jocs del 2030. Malgrat això, el Govern aragonès va reiterar ahir que està “analitzant si hi ha equilibri” i que sigui “en peu d’igualtat pel que fa a nombre de proves, d’estacions i de seus”. “Si aquest equilibri no hi és, el Govern d’Aragó farà una proposta”, va remarcar el conseller d’Educació, Cultura i Esports de l’Executiu d’Aragó, Felipe Faci.

Fonts consultade­s de la comunitat d’Aragó insistien ahir que “és difícil que hi hagi un pacte entre tres parts quan una no hi està d’acord i quan a l’última reunió tècnica no hi va haver acord”.

A l’altre cantó, la Generalita­t. La coordinado­ra del projecte olímpic per part catalana, Mònica Bosch, va avalar l’acord tècnic. Ho va fer evitant polemitzar amb Lambán i va afirmar que “és la proposta més competitiv­a per presentar al COI”, al Comitè Olímpic Internacio­nal.

Sigui com sigui, a aquest acord tècnic ara n’hi falta un altre de caràcter polític. Faci va deixar dit implícitam­ent que el nom de la candidatur­a, encara per discutir, és determinan­t per aprovarla, i “si aquest equilibri [tant en la nomenclatu­ra com en el repartimen­t de proves] no arriba, el Govern d’Aragó farà una proposta”. A aquests condiciona­nts cal afegir-hi que a Catalunya s’està pendent d’una consulta popular. El president de la Generalita­t té previst anunciar aquesta setmana quines comarques votaran.

Aquest primer acord arriba després de sis reunions dels equips tècnics: una el 21 de desembre, una altra a finals de gener, novament el 28 de febrer i un esprint final amb tres cites més el 8, el 15 i el 22 de març. Sis trobades. A l’última es va tancar el tracte amb una conclusió que Aragó nega: la distribuci­ó de discipline­s esportives entre Catalunya i Aragó, que coincideix amb el que es va parlar a la primera cita...

En tot cas, el COE va confirmar ahir que a Catalunya, i en concret a La Molina-Masella, es disputarie­n les proves d’esquí alpí de descens, supergegan­t, gegant i eslàlom, i a Baqueira Beret surf de neu i freestyle. Boí Taüll està pendent de confirmar que podria acollir l’esquí de muntanya. A l’Aragó es reservarie­n el biatló i l’esquí de fons (Catalunya no pot acollir aquestes dues proves perquè no disposa d’instal·lacions per sota dels 1.800 metres, tal com marca la normativa).

Pel que fa a les proves de gel, el Palau Sant Jordi de Barcelona tindria l’hoquei, mentre que a Saragossa estan previstos el patinatge artístic i de velocitat en pista llarga i curta. Jaca és la seu més probable per al cúrling.

La ubicació de les cerimònies d’obertura i clausura estan pendents de repartir-se entre Barcelona i Saragossa, com també les proves de bobsleigh, skeleton, luge, els salts d’esquí i la combinada nòrdica. Sarajevo té probabilit­ats.

Per tant, per segellar l’acord polític encara manquen el nom de la candidatur­a (sobrevola la idea d’anomenar-la Pirineus, i prou, però Alejandro Blanco és partidari d’alguna fórmula que inclogui Barcelona) i el repartimen­t de les cerimònies. Però també que Aragó jutgi si és equilibrat que amb les proves ja repartides es prevegin 2.100 esportiste­s a la seva comunitat i 2.600 a Catalunya. ●

A les tres últimes cites tècniques, el 8, 15 i 22 de març, es va apuntalar el repartimen­t de discipline­s

 ?? BarBac GARCIA / EFE ?? El president del COE, Alejandro Blanco, divendres a Barcelona
BarBac GARCIA / EFE El president del COE, Alejandro Blanco, divendres a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain