La Vanguardia (Català-1ª edició)

No et fiquis en política

- Begoña Gómez Urzaiz

Una cosa curiosa que et pot passar quan et fas gran és que tens amics i coneguts que de sobte reben el tracte de “senyoria”. A mi em va passar el 2015, en aquelles eleccions generals que van ser alhora històrique­s i absurdes. Perquè es va trencar el bipartidis­me i perquè va caldre repetir-les poc després. De la nit al dia, em vaig trobar amb dos diputats a la meva agenda del mòbil. Dues persones amb les quals havia begut en bars rònecs i havia fet cua davant un microones d’oficina per escalfar tàpers, de cop i volta, es movien entre uixers i tenien capacitat per legislar. Totes dues provenien dels llavors anomenats “nous partits” –una de cada– i les dues eren, a tots els efectes, persones civils, també conegudes com a persones normals. Amb escassa experiènci­a institucio­nal i sense passat de ganivetade­s i alpinisme a les joventuts dels partits.

En aquells dies es buscava molt la foto d’Alberto Rodríguez perquè als mitjans ens agraden les coses que s’entenen a la primera i la seva foto amb les rastes i la samarreta explicava molt bé allò de la gent corrent a les institucio­ns.

Han passat menys de set anys naturals i més de 400 anys polítics. Dels meus dos amics, només un continua al Congrés, i no per gaire temps, i Rodríguez va ser inhabilita­t en una maniobra lamentable i més tard va abandonar el partit.

L’exregidora Gala Pin, que va formar part del primer consistori d’Ada Colau, parla de tot això al llibre ¿Qué pinto aquí? Un affaire institucio­nal (Icaria), prologat per Miqui Otero. L’anava redactant mentre estava en ple fragor, reunint-se amb senyors (sempre hi ha un senyor, o quaranta), comprovant fins a quin punt és ben factible la paradoxa de manar i que et menystingu­in. “Ni tan sols podíem parlar de ‘puta vida’ perquè ja no teníem vida”, va escriure dos anys abans de dimitir. Al penúltim capítol, parla del seu cos, de com va canviar i es va fracturar i de com no hi ha cos que aguanti aquesta triturador­a. No hi ha pell tan dura, ni fetge tan bregat. Els civils sempre se n’acaben anant. Veiem la cara que els queda i entenem que mal muntada que està la paradeta. ●

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain