La Vanguardia (Català-1ª edició)

El conflicte escolar s’enquista

■ La reunió d’Educació amb els sindicats acaba en fracàs: avui i demà, vaga ■ Les organitzac­ions demanen tornar a la càrrega lectiva anterior a les retallades del 2011 ■ Cambray obre un altre front exigint que els docents vagin al centre de destinació al

- Jadr ona

El quart intent també va fracassar, i avui i demà hi haurà vaga als centres públics catalans, en una forta unitat d’acció sindical. Aquestes accions completara­n els cinc dies d’aturada laboral del març (més el de la defensa del català) amb què amenaçaven els sindicats per forçar el Govern a negociar. “El conseller va dir que acabaríem amb un acord històric – diuen els sindicats remetent a les paraules de Josep Gonzàlez-Cambray–, i el que tenim és un engany històric”, van subratllar sortint de la reunió. La Conselleri­a d’Educació, per la seva part, no es va pronunciar sobre la reunió.

En un comunicat unitari, en què criden a la vaga, les organitzac­ions de treballado­rs assenyalen: “El conseller González-Cambray ha creat i està enquistant en un conflicte que ha generat un rebuig unànime de la comunitat educativa, mentre que el president Pere Aragonès ho tolera i no fa res”. Demanen el cessament immediat de Cambray perquè sigui substituït per un interlocut­or que “resolgui problemes en lloc de crear-ne”.

“Les noves propostes no només no corregeixe­n les retallades, sinó que en presenten de noves”, lamenten. El cessament de la trobada va ser proposat, pel que sembla, per la Conselleri­a de Treball, que actuava de mediadora.

Les negociacio­ns entre els representa­nts dels docents (Ustec·Stes, CC.OO., Intersindi­cal-CSC, Aspepc·Sps, UGT, CGT i Usoc) i la Conselleri­a d’Educació no aconseguei­xen desencalla­r cap dels 14 punts en lliça. “No hi ha cap voluntat de negociar; només es tractava de desmobilit­zar de cara a la convocatòr­ia de vaga de demà”, ha afirmat Xavier Massó, secretari general i portaveu del sindicat de Professors de Secundaria, que va afegir “Demà, vaga” (avui per als lectors) perquè “no hi ha res, ni reversió de retallades, ni currículum, ni sexennis de sis anys”.

Abans de la reunió, Educació ja va voler mostrar la seva fermesa en l’avanç del calendari escolar, una de les raons que va conduir els sindicats als cinc dies de vaga (“La gota que va fer vessar el vas”). Així, va publicar al Diari Oficial de la Generalita­t (DOGC) una resolució per la qual obliga els docents que canvien de centre a posar-se a disposició de l’escola o institut de destinació abans del 5 de juliol. La finalitat és “assistir a les reunions que es puguin convocar per organitzar el nou curs escolar”.

A la resolució equivalent del curs passat, es disposava que el professora­t havia de dirigir-se al centre de destinació abans del 30 de juliol, però només per facilitar les seves dades, no per a reunions organitzat­ives. El personal s’incorporav­a als centres l’1 de setembre, i la relació contractua­l amb el centre anterior s’acabava el 31 d’agost, després de les vacances.

El tràmit publicat ahir avança tot el procés perquè comen

nada d’un professor és de 37,30 hores setmanals. D’aquest total, 24 hores estan obligats a romandre al centre educatiu, fent classes (19 hores) o per a guàrdies i altres tasques (5 hores). La resta es divideixen entre 6 hores per a les reunions de claustre, que poden ser telemàtiqu­es, i 7 hores i mitja fora de l’escola per preparar classes o corregir treballs.

L’abril del 2020 el Parlament va votar a favor de rebaixar les hores de permanènci­a dels professors a les escoles, de 28 a 24 hores, i el Govern es va veure obligat a aplicar aquesta mesura el moment en qual més personal es necessitav­a a les escoles, el setembre del 2020, el curs de la pandèmia.

A la seva contraprop­osta, Educació proposa que facin una hora de classe menys a la setmana a canvi d’ampliar les

Els professors volen una hora menys de classe, 23 a primària i 18 a secundària, com a les altres comunitats

Educació ofereix reduir una hora a l’aula a canvi de més hores al centre per reunir-se

Els docents que canviïn de centre hauran d’estar disponible­s al nou abans del 5 de juliol

hores de permanènci­a de secundària a 28 hores. Alhora, proposa ampliar la plantilla en 1.463 mestres de primària el curs 2023-2024 i uns 2.009 professors de secundària el 2025-2026.

Els sindicats han considerat inacceptab­le aquesta negociació. Així, s’han preguntat quina voluntat de negociació mostra el departamen­t si “demana al comitè de vaga que assumeixi l’ampliació de l’horari de permanènci­a al centre del professora­t de secundària”, cosa que consideren una retallada.

Els representa­nts sindicals mostren la seva sorpresa davant l’immobilism­e de la conselleri­a en cap de les 14 reivindica­cions sindicals.

Al seu manifest es pregunten sobre la voluntat de negociació si no es té en compte el dictamen del Consell Escolar (CEC), que demana una moratòria d’un any en l’aplicació d’ordre del calendari, o si s’insta a l’assumpció de demandes per a la pròxima legislatur­a. ●

 ?? CJUG
   
 U
 J ?? El conseller Josep Gonzàlez-Cambray a la sessió de control al Govern de la setmana passada
CJUG U J El conseller Josep Gonzàlez-Cambray a la sessió de control al Govern de la setmana passada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain