La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les associacio­ns procastell­à activaran una demanda col·lectiva a favor del 25%

El Govern espanyol respon al PP que creu que Educació complirà la sentència

-

Després que la Generalita­t presentés divendres les mesures previstes per complir la sentència del 25% de castellà al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), s’ha iniciat una ofensiva perquè l’alt tribunal dictamini si és suficient la proposta presentada.

I s’han obert dos fronts: el jurídic, encoratjat per les associacio­ns procastell­à a què han donat suport les sentències en escoles individual­s; i el polític, especialme­nt per Ciutadans (que ha denunciat davant la Fiscalia el conseller i membres del seu equip per prevaricac­ió per haver considerat que han evitat complir amb el contingut de la sentència) i el Partit Popular.

El PP ha interpel·lat el Govern espanyol com exigirà el compliment de la sentència. L’Executiu ha contestat que “no sembla raonable iniciar cap actuació basada en suposicion­s relatives que una administra­ció educativa no hagi de complir les resolucion­s judicials”. El Govern espanyol, en tot cas, espera el pronunciam­ent del tribunal, segons fonts del ministeri.

Paral·lelament, els partits que van firmar la modificaci­ó exprés de la llei de Política Lingüístic­a al Parlament, dijous, com a solució per evitar l’aplicació de percentatg­es, insten JxCat a prioritzar el consens davant els interessos que divideixen el partit. El partit de Puigdemont es va desdir del pacte hores després de rubricar-lo, tot i que no l’ha retirat del registre parlamenta­ri.

Per la seva part, l’Assemblea per una Escola Bilingüe (AEB), que lidera l’agrupació d’associacio­ns a favor del castellà Escuela de Todos, presentarà demà dimecres, 30 de març, una demanda col·lectiva de més d’un miler de pares per sol·licitar l’execució forçosa de la sentència del TSJC. Es basa en el fet que les famílies tenen “interès legítim”, com el van tenir els pares de l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar, que van demanar revocar les mesures cautelars que s’aplicaven al curs dels seus fills. Els jutges van estimar que els pares dels companys

Ciutadans denuncia Cambray davant la Fiscalia de Catalunya per prevaricac­ió i no cenyir-se a la sentència

d’aquest alumne els persegueix “una aparença de bon dret” però que el sistema de conjunció és un imperatiu constituci­onal i que no poden escollir l’ensenyamen­t en una sola llengua. Fonts de l’AEB consideren que la conselleri­a no pot presentar com a iniciativa pròpia al tribunal el canvi legal proposat per quatre partits al Parlament. ●

 ?? XAVIER CERVERA ?? Protesta contra la sentència davant el TSJC dimecres
XAVIER CERVERA Protesta contra la sentència davant el TSJC dimecres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain