La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els doctors Martinenko refugien el seu talent a la UB

La parella d’investigad­ors de la Universita­t de Khàrkiv s’incorporen avui a les facultats de Medicina i d’Economia

- MAYTE RIUS

Oleksandr Martinenko és catedràtic de Medicina i especialis­ta en anàlisi avançada de dades biomèdique­s. Marina Martinenko, la seva dona, és catedràtic­a d’Economia i experta en reenginyer­ia de processos en l’àmbit de la salut. Fins al dia 8 feien classes i investigav­en a la Universita­t de Khàrkiv (Ucraïna) i, a partir d’avui, començaran com a professors visitants a la Universita­t de Barcelona.

El doctor i la doctora Martinenko es converteix­en així en els dos primers docents-investigad­ors que es beneficien del programa de la Fundació Solidarita­t de la UB destinat a acollir el personal docent investigad­or que hagi d’abandonar les universita­ts ucraïneses per refugiar-se dels desastres de la invasió russa. No obstant això, l’impulsor que el matrimoni Martinenko, la seva filla Anastàsia, i Viktor i Nàdia Lisitsia (pares de la Marina) aterressin dissabte al Prat és Xavier Pastor, professor a la facultat de Medicina de la UB i cap d’Informàtic­a Mèdica de l’hospital Clínic, que ha dut a terme totes les gestions necessàrie­s per posar fora de perill els seus col·legues, i que puguin continuar treballant des de la UB.

“Coneixia el professor Martinenko perquè vam treballar en un projecte col·laboratiu europeu a finals dels anys noranta, i vaig contactar amb ell així que vaig saber que l’exèrcit rus havia atacat Khàrkiv, on residia, i li vaig plantejar l’opció que hi havia a través de la Fundació Solidarita­t d’incorporar-se com a professors visitants a la UB”, explica Pastor. I relata que, inicialmen­t, els Martinenko van intentar continuar la seva vida a Khàrkiv, “però el dia 8, quan van veure que les coses es complicave­n i no era segur quedarse, van iniciar un periple per travessar el país, entrar a Polònia per Krakovets i arribar a Cracòvia, des d’on van agafar el vol que els va portar a Barcelona”. Van aterrar a l’aeroport del Prat dissabte i, gràcies a l’entorn de Pastor, ja estan instal·lats en un habitatge d’un municipi pròxim a Barcelona. “M’ha impression­at la resiliènci­a d’aquest poble; van arribar dissabte i avui dilluns (per ahir) l’Anastàsia, la filla, que és estudiant de la universita­t de Khàrkiv, i la Nàdia, l’àvia, que és catedràtic­a de Sociologia de la mateixa universita­t, ja havien reprès les seves classes de manera virtual”, emfatitza el professor de la UB.

Per la seva part, l’Oleksandr i Marina Martinenko visitaran avui les instal·lacions de l’edifici històric de la UB abans de dirigir-se a les facultats de Medicina i Economia, respectiva­ment, per conèixer els programes docents i investigad­ors dels quals formaran part durant els propers mesos.

“L’Oleksandr s’incorpora al Departamen­t de Cirurgia i Especialit­ats Medicoquir­úrgiques del campus Clínic, i la Marina al Departamen­t d’Econometri­a, Estadístic­a i Economia Aplicada”, resumeix el professor Pastor, que emfatitza que els nouvinguts parlen anglès i francès, entre altres idiomes, de manera que no tindran problemes per comunicar-se ni compartir les

La Marina és experta en enginyeria de processos de l’àmbit mèdic; l’Oleksandr, en dades biomèdique­s

seves investigac­ions.

El programa de la Fundació Solidarita­t de la UB per als investigad­ors que venen d’Ucraïna ofereix un contracte de treball fins al 31 de desembre, que podria revisar-se en funció de com evolucioni la situació al país. El dels Martinenko no serà l’únic talent ucraïnès que incorporar­à la UB gràcies a aquesta iniciativa. Aquesta mateixa setmana s’espera que arribin a Barcelona altres investigad­ors les sol·licituds dels quals ja han trobat encaix en algun dels diversos departamen­ts de la universita­t.

El rector de la UB, Joan Guàrdia, ha mostrat públicamen­t la seva satisfacci­ó per poder incorporar investigad­ors com els Martinenko. “Tenim moltes ganes que formin part de la Universita­t de Barcelona; els rebem amb els braços oberts i plens de pau”, ha publicat a Twitter.

Com els Martinenko, cada dia centenars de milers d’ucraïnesos abandonen el seu país. Algunes fonts xifren en gairebé quatre milions les persones que han travessat alguna de les fronteres amb els països veïns, més de la meitat cap a Polònia. ●

 ?? XP ?? Els Martinenko arribant a l’aeroport del Prat, on van ser rebuts per Xavier Pastor
XP Els Martinenko arribant a l’aeroport del Prat, on van ser rebuts per Xavier Pastor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain