La Vanguardia (Català-1ª edició)

Catalunya i Espanya preparen noves mesures per fitxar científics de primer nivell

-

La Generalita­t i el Govern central tenen a punt una bateria de mesures per atreure i retenir científics de primer nivell internacio­nal, tant espanyols com d’altres països.

Aquestes mesures, que s’estan gestant des de fa mesos, inclouen un augment significat­iu del pressupost destinat al personal investigad­or i es veuran reforçades per les futures lleis de la ciència espanyola i catalana que s’han d’aprovar aquest estiu.

Les noves mesures obeeixen a la constataci­ó que els investigad­ors de primer nivell tenen una gran mobilitat entre països. De manera semblant als futboliste­s d’elit, van allà on troben més bones condicions de treball, no només pel sou sinó també per la perspectiv­a de poder fer descobrime­nts importants.

L’últim exemple d’aquesta mobilitat és el fitxatge per part de la biotec Altos Labs dels EUA, que busca els millors del món en biologia de l’envellimen­t i regeneraci­ó de teixits, de tres investigad­ors espanyols: Pura Muñoz Cánoves, de la UPF i el CNIC; Manuel Serrano, de l’IRB Barcelona; i María Abad, de l’institut VHIO.

A Catalunya, una de les mesures més importants previstes el 2022 és el reforç del programa Icrea, que permet contractar investigad­ors de qualsevol país i oferir-los condicions competitiv­es. Aquest any es duplicarà el nombre d’investigad­ors sènior contractat­s, que augmentarà dels deu del 2021 a vint. Joan Gómez Pallarès, director general de Recerca, recorda que “per cada euro que invertim a Icrea en captem set i, per cada contracte Icrea que signem, es creen contractes per a set persones”.

Els centres de recerca de Catalunya compten ara amb més de 250 investigad­ors Icrea sènior de 26 nacionalit­ats. A més, aquest any es potenciarà el programa Icrea Acadèmia dissenyat per a universita­ts, que passarà de 30 a 40 noves places anuals. També s’augmentarà el finançamen­t de les beques Beatriu de Pinós destinades a investigad­ors postdoctor­als que estan iniciant les seves carreres.

En conjunt, la Generalita­t invertirà 292 milions d’euros en polítiques de recerca el 2022, cosa que representa un increment d’un 43% respecte al 2021. D’aquesta quantitat, 61,6 milions aniran destinats a programes per atreure i

Nous contractes, més inversió en R+D+I i les lleis de la ciència estatal i autonòmica protegiran el talent

retenir talent científic.

Però la mesura estrella de l’any serà l’aprovació de la llei de la Ciència, que blindarà la inversió pública en R+D en un 0,75% del PIB, donarà seguretat jurídica als centres d’investigac­ió i protegirà el personal investigad­or. El Govern espera que la llei, que ja està en fase de tramitació parlamentà­ria, s’aprovi al juliol.

També el Ministeri de Ciència i Innovació espera que la reforma de la llei estatal de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació s’aprovi al juliol. El nou text preveu, entre altres mesures, blindar la inversió pública en R+D+I, nous contractes indefinits i postdoctor­als per al personal investigad­or, o la possibilit­at de contractar científics consolidat­s amb sous competitiu­s. El ministeri té previst aprovar, a més, un pla de retorn d’investigad­ors espanyols que treballen en altres països.

Al mercat laboral global de la investigac­ió, Catalunya no pot competir “amb ofertes excepciona­ls com les d’Altos Labs”, constata Gómez Pallarès. “Però podem respondre captant talent jove de qualsevol lloc del món”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain