La Vanguardia (Català-1ª edició)

Alerta dels farmacèuti­cs de Girona per l’auge de receptes falses de psicofàrma­cs

Els ansiolític­s o hipnòtics estan al darrere de molts casos de submissió química

- Girona

El Col·legi de Farmacèuti­cs de Girona alerta que els últims anys ha detectat un augment de receptes de medicament­s falsificat­s no per a ús propi, sinó per a altres finalitats delictives. El 2021 els profession­als de la regió van comptabili­tzar un total de 56 receptes falses, un 90% de psicofàrma­cs, com ara ansiolític­s, antidepres­sius o hipnòtics, responsabl­es de la majoria de casos de submissió química que acaben en abús o agressió sexual. Aquests medicament­s, barrejats amb alcohol, provoquen un estat d’inconscièn­cia i anul·len la voluntat de qui els pren, que normalment és sense tenir-ne coneixemen­t. Només des de principi d’any la xifra de receptes falses detectades pels farmacèuti­cs puja a 22.

Tot i que els Mossos d’Esquadra no disposen del desglossam­ent de denúncies per agressió o abús sexual propiciade­s per la ingesta involuntàr­ia de drogues o alcohol, els profession­als sanitaris constaten que aquest tipus delictiu va a l’alça. Un estudi de l’hospital Clínic de Barcelona revela que en un 30,2% de les dones agredides sexualment i que van ser ateses el 2021 pel servei d’Urgències d’aquest centre sanitari, hi havia indicadors de submissió química. Aquest estudi reflectia també que un 55% de les afectades eren menors de 25 anys.

La xifra de receptes falses detectades el 2021 pels farmacèuti­cs gironins multiplica per set la que es va registrar el 2013, quan només se’n van comptabili­tzar set, i suposa un augment d’un 180% respecte a les dades del 2020, que es va tancar amb unes 20 receptes falsificad­es. Si bé els psicofàrma­cs són els medicament­s més demandats fraudulent­ament, els farmacèuti­cs també han detectat falses receptes de diürètics o hormones tiroïdals per a persones que pateixen trastorns alimentari­s com ara anorèxia, medicament­s hormonals per incrementa­r la massa muscular d’esportiste­s, així com xarops de codeïna, una substància que pot ser altament addictiva.

Fonts del Col·legi de Farmacèuti­cs expliquen que els que van a la farmàcia amb receptes falses no són sempre els consumidor­s finals, ja que en molts casos aquests medicament­s acaben al mercat negre o bé serveixen per fabricar karkubi, una droga estupefaen­t que s’obté barrejant medicament­s psicotròpi­cs amb haixix, alcohol o cola d’enganxar. Els webs de venda il·legal de medicament­s han proliferat els últims anys. El 2020, l’Agència Espanyola de Medicament­s i Productes Sanitaris (AEMPS) va investigar un total de 619 pàgines.

El Col·legi de Farmacèuti­cs de Girona insta els metges a denunciar si sospiten que han es

En tot l’any passat es van detectar 56 receptes falses; els tres primers mesos del 2022 ja n’hi ha hagut 22

tat víctimes d’una falsificac­ió del seu receptari. Els casos de què té constància el col·lectiu són molts més que les denúncies rebudes pels Mossos d’Esquadra. El 2020 només van rebre set denúncies a la demarcació de Girona per falsificac­ió de document públic, i en aquesta tipologia delictiva hi entren tota mena de documents.

La presidenta del Col·legi de Farmacèuti­cs de Girona, Rosa Núria Aleixandre, explica que la solució per posar fi a les falses receptes és la implantaci­ó de la recepta electrònic­a privada, com passa ja a la sanitat pública. ●

 ?? LONG TRUONG / UN PL ?? Un estudi del Clínic va observar submissió química en un 30,2% de les agressions sexuals el 2021
LONG TRUONG / UN PL Un estudi del Clínic va observar submissió química en un 30,2% de les agressions sexuals el 2021

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain