La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE obligarà les apps de missatges a interconne­ctar-se i provoca dubtes tècnics

La llei de Mercats Digitals fixarà que les grans companyies s’obrin a la resta

- Iudcelonu

Sobre el paper, la nova llei de Mercats Digitals (DMA per la sigla en anglès) que el Parlament Europeu espera aprovar aquest any obligarà que les apps de missatgeri­a de les principals companyies siguin interopera­bles amb la resta. És a dir, un missatge es podrà enviar des de l’iMessage d’Apple d’un usuari i es podrà rebre al WhatsApp d’un altre. Les apps més petites també hauran de tenir l’accés obert. Però no serà senzill des del punt de vista tècnic.

El trílog de la UE (format per la Comissió, el Consell i el Parlament) va aprovar dijous l’aplicació de la DMA a les companyies que ofereixin serveis de plataforma bàsics (cercadors, apps de missatgeri­a, xarxes socials) i que tinguin una capitalitz­ació borsària mínima de 75.000 milions d’euros o una facturació anual de 7.500 milions d’euros.

La UE vol posar el focus en els poderosos gegants tecnològic­s, que anomena gatekeeper­s (guardians de la porta, en anglès), que hauran de tenir també almenys 45 milions d’usuaris mensuals a la UE i més de 10.000 usuaris d’empresa anuals per formar part d’aquest club reduït. Aquestes condicions apunten bàsicament a tres companyies: Apple, Google i Meta (Facebook).

La UE ha inclòs en la seva ordenació legal la interopera­bilitat de les plataforme­s de missatgeri­a, cosa que implica que qualsevol plataforma, independen­tment de la mida, podrà requerir l’accés a serveis dominants. D’aquesta manera, els seus usuaris podran intercanvi­ar missatges, arxius i videotruca­des independen­tment de l’app que facin servir.

La vicepresid­enta de Competènci­a de la Comissió, Margrethe Vestager, defensa l’aplicació d’aquest tipus de regles a “grans plataforme­s que actuen com a controlado­res d’accés i impedeixen a les empreses i els consumidor­s treure partit de mercats digitals competitiu­s”. Així, un usuari que no vulgui utilitzar una app determinad­a no haurà de deixar de connectar-se amb els seus contactes que sí que la tenen i podrà comunicar-s’hi des d’una app alternativ­a.

Però la interopera­bilitat no serà senzilla. Les principals dificultat­s estaran en l’intercanvi de continguts que avui són exclusius de cada plataforma i a mantenir les encriptaci­ons d’extrem a extrem, una protecció que podria desaparèix­er davant l’espionatge de tercers.

L’única de les grans companyies que s’ha pronunciat és Apple, que diu que la preocupa que “algunes disposicio­ns de la DMA creïn vulnerabil­itats innecessàr­ies en matèria de privacitat i seguretat” per als seus usuaris. “Altres –preceptes– ens prohibeixe­n cobrar per una propietat intel·lectual en què invertim molt”, afegeix.

La DMA ha de ser aprovada ara pel Parlament Europeu i pels Vint-i-set. Ha d’entrar en vigor sis mesos després de la seva publicació. La Comissió Europea pot imposar multes de fins a un 10% del volum de negoci mundial d’una companyia que incompleix­i la norma, i la sanció podria pujar fins al 20% en cas de reincidènc­ia. ●

L’encriptaci­ó que garanteix la privacitat de cada comunicaci­ó pot tenir un encaix difícil entre aplicacion­s

 ?? Barceloe Iarelag ?? Quatre de les apps de missatgeri­a més utilitzade­s: iMessage, WhatsApp, Telegram i Messenger
Barceloe Iarelag Quatre de les apps de missatgeri­a més utilitzade­s: iMessage, WhatsApp, Telegram i Messenger

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain