La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trobada a Europa una formiga asiàtica invasora i que causa picades

-

Investigad­ors liderats per l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE-CSIC-UPF) de Barcelona han identifica­t per primera vegada a Europa una formiga agulla asiàtica ( Brachypone­ra chinensis), una espècie invasora que amenaça les formigues autòctones i que pica els humans i causa reaccions al·lèrgiques. La formiga, un mascle que fa uns quatre mil·límetres, ha estat trobada en un municipi costaner de Nàpols (Itàlia), cosa que ha fet saltar les alarmes, perquè una invasió de la formiga agulla asiàtica podria amenaçar les poblacions de formigues autòctones i alterar els ecosisteme­s d’hàbitats naturals i urbans a Europa.

Aquesta espècie de formigues, l’hàbitat natural de la qual inclou regions costaneres de la Xina, Taiwan, la península de Corea i el Japó, ha experiment­at una important expansió els últims 80 anys. Als anys trenta va ser introduïda als Estats Units, on s’ha establert i ara és present en 17 estats, i té un fort efecte negatiu en moltes espècies de formigues natives. A més a més, a causa de la seva picada i les propietats del verí que injecta, ha estat identifica­da com una amenaça emergent per a la salut pública als EUA, ja que causa reaccions al·lèrgiques.

Ara, els investigad­ors de l’IBE-CSIC-UPF han confirmat per primer cop la seva presència a Europa, després que un entomòleg aficionat, Vincenzo Gentile, va recollir un mascle no identifica­t del gènere Brachypone­ra que era atret per la llum d’un fanal el 3 de juliol del 2020 a Torre Annunziata (Nàpols), en una zona residencia­l a un quilòmetre del port de la ciutat. La seva morfologia i l’anàlisi genètica posterior van confirmar que és el primer cas identifica­t a Europa. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain