La Vanguardia (Català-1ª edició)

AI retreu a estats i farmacèuti­ques anteposar els beneficis a les persones durant la pandèmia

-

Amnistia Internacio­nal ha publicat el seu informe 2021-2022 sobre la situació dels drets humans al món, en què denuncia l’actuació dels països rics, com ara els estats membres de la Unió Europea, el Regne Unit i els Estats Units, durant la pandèmia, i subratlla que “es van confabular amb els gegants empresaria­ls per enganyar la població amb consignes buides i falses promeses d’una recuperaci­ó justa de la covid”, en el que constituei­x, sostè l’informe, “una de les traïcions més grans de la nostra era”.

A parer seu, “la cobdícia de les empreses i el brutal egoisme estatal”, com també “l’abandoname­nt de la infraestru­ctura sanitària i pública per part de governs de tot el món”, explicarie­n el que s’ha esdevingut durant la pandèmia. “L’any 2021 hauria d’haver estat un any de cures i recuperaci­ó. Al contrari, es va convertir en el germen d’una desigualta­t més profunda i una inestabili­tat més gran, un llegat corrosiu per als pròxims anys”, assenyala Agnès Callamard, secretària general d’Amnistia Internacio­nal.

L’informe subratlla que, malgrat que el ràpid desplegame­nt vacunal contra la covid es va interpreta­r com una “panacea científica que oferia l’esperança del final de la pandèmia per a tothom” (havent-hi “prou producció per vacunar tota la població mundial el 2021”), “menys d’un 4% dels que vivien en països d’ingressos baixos havien rebut la pauta completa al final de l’any”. El text també esmenta Espanya, on asseguren que s’ha dut a terme “la principal violació de drets humans de la pandèmia: la discrimina­ció que van patir les persones grans a les residèncie­s, que ha quedat pràcticame­nt impune”. “L’any 2021 és l’any de la impunitat: ni una sola persona ha estat declarada culpable per aquests fets i, tot i això, cap dels grups parlamenta­ris del Congrés no ha donat suport de moment a obrir una comissió de la veritat”, lamenta Esteban Beltrán, director d’Amnistia Internacio­nal Espanya. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain