La Vanguardia (Català-1ª edició)

Balmón proposa un sistema de seguretat metropolit­à

El vicepresid­ent de l’AMB planteja que l’organisme coordini polítiques de convivènci­a

- Darcelona

La gestió dels residus, l’aigua o bona part del transport públic. Amb un govern que aplega quatre dels grans partits polítics de Catalunya, l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) s’ha consolidat durant els últims anys com una administra­ció pública que gestiona àmbits concrets i palpables, més enllà dels grans debats teòrics. Ara el pròxim pas serà crear un sistema integral de seguretat ciutadana.

Així ho va anunciar ahir el vicepresid­ent executiu de l’AMB, Antonio Balmón, durant una nova conferènci­a de RethinkBCN, organitzad­a per la Societat Barcelonin­a d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball. “És el moment d’implantar un nou sistema de seguretat metropolit­ana”, va dir. “No es tracta de crear un nou organisme o una nova policia”, va aclarir.

El també alcalde de Cornellà de Llobregat va marcar un calendari per dissenyar la proposta: “Durant aquest mandat”. Per això s’haurà de posar en marxa un període de negociacio­ns amb els diferents governs locals i la Generalita­t de Catalunya. La idea és establir polítiques i actuacions comunes en matèria de seguretat en l’àmbit de la capital catalana i la seva conurbació per millorar la coordinaci­ó entre les diferents localitats.

Ja hi ha un precedent. Es tracta del sistema M7, que comparteix­en dotze poblacions. En

La iniciativa no proposa un nou cos policial i es vol dissenyar la idea aquesta legislatur­a

destinada a dones amb potencial risc de ser víctimes de la violència masclista. Fa anys que va començar a funcionar.

“L’espai públic no es pot degradar, no ens ho podem permetre. I les polítiques de seguretat no es poden desenvolup­ar només a escala local”, va reflexiona­r Balmón. “No parlo d’un desig: parlo d’una determinac­ió ferma”, va afegir.

Entre altres accions, l’AMB planteja promoure plans de seguretat nocturna en tot l’àmbit metropolit­à amb desplegame­nt de càmeres, reforç de la il·luminació pública, erradicaci­ó de llocs insegurs, serveis de vigilància per a la nit, parades a demanda d’autobusos nocturns o la creació de mapes d’espais urbans segurs.

D’altra banda, segons va explicar Balmón durant una conversa amb la periodista Mònica Günther, l’AMB també vol crear plans de prevenció específics per les zones de platja i els espais naturals metropolit­ans, dos entorns que requereixe­n un tracte especial.

El president d’Agbar, Ángel

Simón, va ser l’encarregat de presentar Balmón i va apuntar que és “fonamental avançar cap a una articulaci­ó més gran de l’àrea metropolit­ana per no deixar escapar oportunita­ts”. Tot i això, preguntat per si l’AMB havia de passar a gestionar un àmbit territoria­l més gran i arribar a tota la regió metropolit­ana, el vicepresid­ent executiu de l’organisme es va mostrar prudent. “Ens ha costat deu anys de consolidar l’actual AMB. Crec que hem de mantenir aquesta actuació de consolidac­ió”, va opinar. Segons Balmón, ara no és el moment d’“obrir un debat sobre el qual podem trigar dècades a veure com l’aconseguim”.

Tot i això, per al socialista sí que hi ha marge ja actualment per consensuar estratègie­s en “polítiques econòmique­s”. ●

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Àngel Simón presentant Antonio Balmón amb Salvador Illa i Jaume Collboni a primera fila
LLIBERT TEIXIDÓ Àngel Simón presentant Antonio Balmón amb Salvador Illa i Jaume Collboni a primera fila

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain