La Vanguardia (Català-1ª edició)

Front comú d’alcaldes per traslladar el tren de la costa

Afectats per l’erosió del litoral prioritzen regenerar el front marítim abans que modificar la línia fèrria

-

La majoria d’alcaldes dels municipis més afectats per l’erosió de les platges aposten per fer un front comú per reclamar davant el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana un projecte de protecció del litoral nord de Barcelona. Prioritzen la consolidac­ió de les platges a impulsar l’estudi per traslladar o soterrar la via del tren de la costa, conscients que en un futur pròxim la infraestru­ctura actual no podrà suportar més temporals, que cada vegada tenen un poder de devastació més gran, com el que ha patit la costa nord durant 12 dies consecutiu­s.

“Cal buscar solucions”, apunta Joan Campolier, alcalde de Santa Susanna, que recorda que el 1985 ja es va impulsar un projecte, avalat pel sector hoteler del Maresme, per traslladar la via del tren a l’interior. Apunta que el problema va ser la falta d’acord entre municipis, per la qual cosa ara defensa un front comú d’alcaldes afectats.

L’alcalde de Badalona, la quarta ciutat de Catalunya, el socialista Rubén Guijarro, està disposat a liderar aquest moviment d’alcaldes davant l’Administra­ció central, conscient que “per treballar una solució que signifiqui traslladar la via del tren” és clau una acció conjunta. Assumeix que “l’actual traçat ferri té data de caducitat” davant l’imparable efecte del canvi climàtic a la costa. Coincideix amb els seus homòlegs que cal que tant l’Estat com l’Àrea Metropolit­ana s’impliquin en la consolidac­ió del litoral.

“El que no faci l’Administra­ció ho farà el mar”. És el que opina l’alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, que ha encarregat a un comitè d’experts un projecte per protegir la costa del seu municipi. Partidari d’aprofitar l’impuls dels fons europeus, insisteix a plantejar “un nou traçat per a la via fèrria cap a l’interior” entenent que “és el que ens marca la natura”. Amor també assenyala la necessitat d’imposar “solucions estructura­ls” per evitar la regressió de la costa.

Des de l’organisme que aglutina les diferents propostes municipals del Maresme, tant pel que fa a la vialitat com a la planificac­ió estratègic­a, des del Comissiona­t de Mobilitat del Consell Comarcal, el seu president, Joaquim Arnó, assegura que una possible modificaci­ó del traçat de l’R1 “està vinculada a la regeneraci­ó de la costa”. Manifesta que l’economia del Maresme, dependent en gran part del sector turístic, apressa a “disposar de platges i d’infraestru­ctures”. El també vicepresid­ent del Consell Comarcal és partidari que “els ajuntament­s, a llarg termini, comencin a fer reserves de sòl per traslladar la via fèrria”, ja que entenen que qualsevol modificaci­ó comportari­a “molts canvis socials”. Davant les dificultat­s tècniques que puguin sorgir en el procés, afirma que “si a Barcelona s’ha pogut soterrar el metro, també ho pot aconseguir el tren de la costa”.

Fonts d’Adif afirmen que l’empresa pública responsabl­e de la infraestru­ctura no és competent per estudiar un trasllat de via fèrria, una tasca que correspon al Ministeri. De moment anuncien el procés d’elaboració d’un projecte per consolidar la via fèrria a Santa Susanna, semblant a l’escullera que es va construir a Mataró a l’estiu. ●

L’alcalde de Santa Susanna proposa de situar la línia R1 sota el traçat de la carretera N-II

 ?? BaEX GARCIA ?? Els trens van tornar a circular ahir per la línia del Maresme després de la reparació d’urgència
BaEX GARCIA Els trens van tornar a circular ahir per la línia del Maresme després de la reparació d’urgència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain