La Vanguardia (Català-1ª edició)

El gran cop dels Oscars

L’Acadèmia condemna la bufetada de Will Smith a Chris Rock i obre una investigac­ió del cas per “explorar accions i conseqüènc­ies”

- LA CRÒ N I CA IRRNCESC PEIRÓN /

Hollywood va perdre el seu discurs moral. Es van imposar la violència i la intolerànc­ia. Que els còmics no viuen de la sàtira, per desafortun­ada que sigui?

Transforma­da en la nit fosca de Will Smith, malgrat que l’actor es va emportar l’estatueta i que CODA, la guanyadora, és una pel·lícula de bon rotllo, la gala dels Oscars va expressar com poques vegades el llegat de quatre anys d’un president que va defensar l’agressió física per apaivagar els que no li fan costat. Això són els Estats Units de la discòrdia.

Conflicte a Ucraïna? Excepte per un cartell en què es demanava un minut de silenci, el xoc bèl·lic hi va ser absent. Ni hi va haver referèncie­s als discursos ni va aparèixer Volodímir Zelenski, l’actor reconverti­t en el mandatari de Kíiv que lidera l’èpica contra Rússia.

El bel·licisme, de totes maneres, hi va ser present. En aquestes festes s’han registrat força incidents –inoblidabl­e que Warren Beatty i Faye Dunaway s’equivoques­sin el 2017 amb el títol victoriós–, però ha estat la primera vegada que hi ha hagut violència real a l’escenari durant la cerimònia.

Havien passat més de dues hores i mitja quan Chris Rock va sortir a presentar el premi al millor documental i va provocar el gran cop d’efecte que va eclipsar la resta, que va marcar la festa i que va inundar les xarxes de missatges i mems. Per sempre més serà la commemorac­ió en què

Smith va clavar una bufetada a Chris Rock en directe.

Ni el millor guionista hauria calibrat una cosa remotament semblant per posar fi a l’ensopiment de la vetllada i despertar l’audiència.

L’embolic estava servit. Smith es va aixecar i va posar el rumb directe cap a Rock després d’un comentari sobre la calvície de la seva esposa, Jada Pinkett Smith, que va comparar amb G.I. Jane, el personatge que interpreta Demi Moore rapada a La teniente O’Neil. Smith li va pegar a la cara amb la mà oberta, és a dir, una hòstia en tota regla.

Es va fer el silenci a les cases dels Estats Units. L’ABC va tallar el so per no traumatitz­ar els televident­s amb les paraules que es van intercanvi­ar els dos implicats. En aquest país es glorifica el llenguatge de les armes i se silencien les paraules. Canals d’Austràlia i el Japó van evitar la censura.

“I així és com ho fem”, va tuitejar Jaden Smith, fill de l’agressor. Però, en general, les reaccions van ser més de preocupaci­ó i de condemna.

La legislador­a demòcrata Ayanna Pressley, que el 2020 es va treure la perruca, va fer a

La Goja treballa en una granja on els animals duen noms com Safo, Atthis, Ginzburg, Kropotkin, Munro, Balzac, Tsvetiàiev­a... Poblen l’última novel·la guanyadora del premi Documenta, Distòcia (L’Altra), de Pilar Codony. Francesc Bombí-Vilaseca

Més informació a: www.lavanguard­ia.com/cultura

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain