La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mielgo i Sánchez, els reis del cinema d’animació

‘El limpiapara­brisas’, primer Oscar espanyol al millor curtmetrat­ge animat

- LEONOR MAYOR ORTEGA

Són amics des de fa 20 anys. Es van conèixer a Londres, quan tots dos començaven al món de l’animació. I van tornar a coincidir anys després a Los Angeles. Han tingut una trajectòri­a semblant. I ara han triomfat colze a colze. Alberto Mielgo i Leo Sánchez es van convertir diumenge a la nit en els reis de l’animació.

El limpiapara­brisas, un curt animat dirigit per Mielgo i produït per Sánchez, es va alçar amb l’Oscar al millor curtmetrat­ge animat a la gala dels Oscar. És la primera vegada que una pel·lícula espanyola és premiada en aquesta categoria. I és també un reconeixem­ent per al cinema espanyol, que tenia tres nominats més, Javier Bardem, Penélope Cruz i Alberto Iglesias, que van sortir de la gala amb les mans buides.

“L’Alberto tenia el guió d’El limpiapara­brisas i el volia dirigir,

Sperò era molt difícil, un repte del cinema independen­t. A mi em va encantar i li vaig dir que podíem intentar-ho en el meu estudi”, explicava Leo Sánchez fa uns dies en un entrevista amb La Vanguardia.

Sánchez, que es va enamorar del món de l’animació quan era un adolescent tot just tocar el seu primer ordinador, va aterrar als estudis Disney a Los Angeles després de formar-se a Londres i Berlín. Mielgo va fer un recorregut semblant. Després de treballar en algunes produccion­s espanyoles i passar per la capital britànica, va arribar a Hollywood el 2003 per treballar a Simbad: la llegenda dels set mars.

Mentre Sánchez donava vida als personatge­s de Bolt (2008) o Rapunzel (2010), Mielgo assumia la direcció artística de la sèrie Tron: Uprising (2012). Després, Sánchez va fitxar per DreamWoks, i Mielgo, per Sony Pictures Animation.

Aquell mateix any, el 2012, Sánchez va tirar la capa al toro i es va establir pel seu compte. Va ser tota una aventura, però gràcies a aquesta iniciativa, El limpiapara­brisas ha pogut veure la llum. Al Leo Sanchez Studio tenien l’equip i la tecnologia per desenvolup­ar el projecte.

Però arribar fins a l’estatueta daurada no ha estat un camí de roses. Construir El limpiapara­brisas ha suposat un treball de més de cinc anys, perquè el curtmetrat­ge és “compost de situacions i esdevenime­nts molt dispars, de diferents enfocament­s i experiènci­es”. La pel·lícula, de 15 minuts, compta amb molts personatge­s i s’ha realitzat amb una

Guanyadors pel seu curt animat

Els espanyols Leo Sánchez (esq.) i Alberto Mielgo, guanyadors de l’Oscar al millor curtmetrat­ge d’animació per ‘El limpiapara­brisas’, ahir a la nit a Los Angeles mostrant els guardons a la premsa gràfica

tècnica molt particular a través del desenvolup­ament d’eines pròpies perquè el grafisme tingués unes siluetes molt potents. “Cada pla està tocat i retocat a mà”, subratlla Sánchez. L’excel·lència artística ha convençut l’Acadèmia.

Però el relat que planteja

El limpiapara­brisas no és poca cosa: un home està assegut en un cafè i es planteja què és l’amor. A partir d’aquí se succeeixen diverses escenes, en llocs distants, protagonit­zades per personatge­s dispars que miren de donar resposta a aquesta qüestió, però que incideixen també en què és el desamor.

A Mielgo i Sánchez no els faltava la feina, però segurament ara els seus telèfons no deixaran de sonar. De moment, Sánchez prepara un llargmetra­tge per a Netfilx, escrit pel director de Love actually, amb què està “entusiasma­t”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain