La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’edat de l’eficiència

- Santi Nolla

Els 25 anys són, segurament, la millor edat per competir en el futbol actual. Hi ha veterans extraordin­aris i joves excel·lents, però les plantilles han de tenir majoria de la classe mitjana d’edat, tipus amb ofici, cames i intensitat. El Barça de l’últim revolt tenia (té) futboliste­s que passaven àmpliament de la trentena combinats amb nanos que amb prou feines arribaven als 21. Dels 35 de Piqué es passa als 17 de Gavi. Dels 33 de Busquets o Alba, als 19 de Pedri o Ansu Fati. És una amalgama especial capaç de barrejar serenitat i bogeria, ofici i gosadia, col·locació i físic.

Però a l’hora de programar els fitxatges de la temporada que ve, el FC Barcelona té lligats tres jugadors amb la mateixa edat: 25 anys. Andreas Christense­n és el central danès del Chelsea que vol incorporar el club blaugrana. També Franck Kessié, de la Costa d’Ivori, que juga actualment al Milan i és un migcampist­a intens. Així mateix Raphinha, l’extrem brasiler del Leeds, capaç de desbordar. Tots tres tenen la mateixa edat: 25 anys. Al final les mitjanes de les plantilles s’adeqüen quan hi ha molts jugadors joves, però l’equip tipus que va guanyar el sextet tenia una mitjana de 25,7, i el que es va imposar al Bernabeu, de 26,8.

L’heroi d’aquell equip que va entrenar Guardiola era Messi, amb 22 anys, com Pi

El Barça es planteja fitxar tres jugadors de 25 anys, ni molt joves ni molt veterans

qué i Pedro, i també Iniesta amb 25 anys, Alves amb 26 o Xavi amb 29. Al final el més important és que la plantilla tingui equilibri, en l’edat i en les caracterís­tiques i els papers que exerceix cada futbolista. L’ideal d’una plantilla curta de 23 jugadors serien dos futboliste­s de qualitat per lloc i un central més: dos porters, nou defenses, sis mitjos i sis davanters, si es juga amb un 4-3-3.

Dels quatre o cinc fitxatges que va anunciar el president Joan Laporta en una entrevista a Mundo Deportivo, els tres primers ja lligats (Christense­n, Kessié i Raphinha) tenen 25 anys i són un per línia. Falta algun lateral i, probableme­nt, un altre nou per acompanyar Aubameyang, tenint en compte que Braithwait­e (33 anys) i Luuk de Jong (31) no compten per a Xavi, encara que el davanter holandès cedit pel Sevilla hagi estat decisiu quan ha entrat a l’equip el 2022, de titular o uns minuts. L’arribada d’Auba, Ferran i Adama l’ha relegat a la banqueta. El fet mateix de fitxar ara jugadors de 25 anys indica clarament què li faltava a aquesta plantilla.

Mbappé (23 anys) o Håland (21) hauran d’esperar. En aquest cas no és per l’edat, sinó per l’economia, però per suplir Messi, en l’etapa post Leo, la clau és tenir un equip, no un sol jugador substitut que, actualment, no hi ha al mercat.

 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain