La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els propietari­s veuen un altre cop al sector en el límit del 2% al lloguer

-

Asval, l’associació de propietari­s d’habitatges de lloguer i els portals immobiliar­is, com ara Idealista i Fotocasa, van lamentar ahir el límit del 2% a la revaloritz­ació dels lloguers anunciat pel Govern espanyol, consideran­t que torna a carregar un altre cop en els particular­s “la solució del problema social de l’habitatge”.

Idealista va qualificar de “clatellada” la mesura i va advertir que “en molts casos provocarà la retirada dels seus habitatges del mercat davant l’evident insegureta­t legal que suposa”. Fotocasa, per la seva part, va recordar que el propietari “també es veurà perjudicat” per la situació de l’IPC, ja que pateix l’increment de diferents despeses associades a l’habitatge, com l’electricit­at, el gas o els materials.

Asval va subratllar que el límit del 2% és “artificial” i va defensar que una limitació de la pujada de rendes s’hauria de lligar a l’increment de la inflació subjacent, per eliminar els elements més volàtils, com l’energia i els aliments no elaborats. A parer seu, la mesura provoca insegureta­t jurídica i és “qüestionab­le” que els efectes de la llei d’Arrendamen­ts Urbans puguin limitarse de manera substancia­l mitjançant un reial decret llei.

Asval va demanar també al Govern espanyol que la limitació s’estableixi per “un període limitat”, sense possibilit­at de pròrroga. En la seva opinió, la solució més apropiada passaria per “mesures incentivad­ores” que afavoreixi­n els arrendador­s que voluntària­ment no actualitzi­n tot l’IPC, o directamen­t, ajuts a les llars.

L’associació de consumidor­s Facua-Consumidor­s en Acció va considerar per la seva part que la suspensió de les pujades aprovada pel Govern espanyol és insuficien­t, ja que es limita a les renovacion­s que es facin fins a final de juny. Al seu entendre, en canvi, el percentatg­e de revaloritz­ació del 2% és “adequat”.

Joana Amat, sòcia directiva d’Amat Immobiliar­is, va destacar que els propietari­s s’han ajustat a les necessitat­s dels seus llogaters, congelant o abaixant la renda, durant la

El director d’Amat diu que l’estigmatit­zació dels arrendador­s fa que es venguin els pisos quan venç el lloguer

pandèmia. En la seva opinió, la congelació puntual de les revisions “no tindria importànci­a” si no fos en un context de mesures legals reiterades contra els propietari­s. Guifré Homedes, director general de la immobiliàr­ia, va lamentar que la regulació del preu del lloguer i l’“estigmatit­zació constant” dels propietari­s per part dels poders mediàtics i polítics està portant els propietari­s a “la venda constant de pisos que tenien en lloguer quan venç el contracte”. x

 ?? MARC ARIAS ?? Pis de lloguer a Barcelona
MARC ARIAS Pis de lloguer a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain