La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’aturada de transport afluixa i dona un respir a les empreses

Les incidèncie­s baixen però persisteix­en els colls d’ampolla

-

L’aturada de transports que ha paralitzat part de la distribuci­ó alimentàri­a i l’activitat industrial a Espanya durant dues setmanes va baixar ahir d’intensitat, i ha donat un respir a les empreses i al Govern central. L’Executiu ha viscut quinze dies de desgast, des que la Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport de Mercaderie­s per Carretera, que no té el suport de les organitzac­ions del sector ni els sindicats, va convocar la mobilitzac­ió.

La protesta, tot i això, sembla haver amainat després del paquet d’ajuts de mil milions pactat amb les patronals del sector, algunes amb una àmplia representa­ció d’autònoms, i el cost econòmic que han hagut d’assumir els camioners que sí que han parat. “En general hi ha més activitat, més camions circulant i part de la logística normalitza­nt-se”, assenyalav­en ahir fonts de la patronal de la distribuci­ó. L’Associació de Treballado­rs Autònoms (ATA) va afirmar que un 95% dels 207.000 camioners per compte propi del transport a Espanya ja estan treballant.

Els mercats majoristes d’Andalusia, on es van concentrar gran part dels problemes la setmana passada, funcionave­n com qualsevol altre dilluns i a Mercabarna l’entrada de fruita, verdura i hortalisse­s va arribar als nivells habituals. També el producte del sud d’Espanya i que els últims dies havia escassejat. Hi ha més dubtes, per això, sobre l’arribada avui de peix. Galícia continua sent el focus de les protestes, amb bloquejos importants al port d’A Coruña. Al País Basc, Astúries i zones de la Comunitat Valenciana van patir també incidèncie­s. Els colls d’ampolla fruit de la falta de materials persisteix­en, a més, en determinad­es factories, i alguns ports, com el de València, van haver de parar l’entrada de contenidor­s perquè no disposaven de prou camions per transporta­r la mercaderia. La situació, amb tot, dista molt de la que es va viure fa una setmana. Ara bé, empreses i patronals consultade­s expliquen que la recuperaci­ó de la plena activitat serà gradual, això si la protesta continua amainant i no reviu els pròxims dies. “No ens en fiem, volem veure què passa avui”, subratllav­en des de la distribuci­ó.

Els transporti­stes, mentrestan­t, estan pendents de l’aplicació de la subvenció al carburant anunciada pel president Pedro Sánchez. Des de la Confederac­ió Espanyola de Transport de Mercaderie­s es van felicitar per l’extensió de l’ajuda de 20 cèntims el litre a tots els conductors, mentre que Fenadismer va alertar a les xarxes socials que algunes gasolinere­s han apujat el preu del gasoil per sobre de la gasolina just ara. x

Des de la patronal alerten que el gasoil és més car que la gasolina des que l’Executiu va anunciar la subvenció

 ?? BarBac loRCÍA / EdE ?? Membres de la Plataforma a Barcelona van tallar ahir durant uns minuts la ronda litoral
BarBac loRCÍA / EdE Membres de la Plataforma a Barcelona van tallar ahir durant uns minuts la ronda litoral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain