La Vanguardia (Català-1ª edició)

La UE es compromet a evitar el tràfic de dones i nens ucraïnesos

-

Els ministres d’Interior de la Unió Europea es van reunir ahir d’urgència per abordar la massiva arribada de refugiats provinents d’Ucraïna, dels quals preocupa especialme­nt la vulnerabil­itat de les dones i els nens, que poden caure en mans de traficants. Els països es van comprometr­e a millorar la coordinaci­ó amb una base de dades comuna i seguir el rastre de tothom que entri en territori comunitari.

Segons xifres oficials, han deixat el país 3,8 milions d’ucraïnesos. Gairebé dos milions són a Polònia, per bé que, segons Brussel·les, les xifres d’arribades han disminuït els últims dies. “Les xifres de persones que arriben a la UE s’estan reduint: ara són unes 40.000 que arriben diàriament; al principi de la invasió van arribar a ser 200.000, tot i que hem d’estar preparats”, va explicar la comissària d’Interior, Ylva Johansson.

Els ministres es van comprometr­e a millorar la coordinaci­ó a través d’una base de dades comuna que registri tots els nouvinguts. Fins ara no hi havia cap instrument que permetés intercanvi­ar informació entre els països dins la directiva europea de protecció temporal. Aquesta mesura va néixer fa vint anys, però no s’ha fet efectiva fins a la invasió d’Ucraïna, de manera que els països no estaven preparats i es tractaven d’informacio­ns nacionals. Ahir es va aprovar compartir la informació a través d’una plataforma que s’espera que estigui en ús els pròxims dies.

L’objectiu d’aquesta mesura és registrar les persones una sola vegada quan entrin dins el sistema Schengen i que no se’ls inscrigui en diferents estats, cosa que, al seu torn, facilita la traçabilit­at dels refugiats.

Els governs s’han mostrat preocupats perquè la naturalesa “específica” del conflicte, en què sobretot són dones i nens els que arriben a territori europeu, pot ser un blanc per a les xarxes d’explotació. Així, i de manera “urgent”, els serveis de policia i Europol vigilaran la situació. Abans de la guerra els ucraïnesos ja es trobaven entre les cinc nacionalit­ats més explotades per xarxes de tràfic, segons la Comissió.

També es farà efectiva una plataforma perquè es pugui comptabili­tzar quants refugiats acull cada país. En aquest sentit, Johansson ha demanat “solidarita­t” amb països com Polònia, per bé que Brussel·les descarta un sistema de quotes i vol que siguin les persones les que triïn lliurement, segons llaços familiars o d’amistat, d’anar a altres estats.

La Comissió Europea ha alliberat 17.000 milions d’euros per fer front a l’acollida de persones de partides no utilitzade­s d’altres fons, però analitza com oferir més liquiditat en cas que el conflicte s’allargui. ●

Brussel·les estima que l’arribada de refugiats s’està reduint els últims dies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain