La Vanguardia (Català-1ª edició)

Socis, però no aliats

- Jordi Juan Director

Turquia està liderant la mediació per aconseguir la pau entre Rússia i Ucraïna, tot i que encara queda un llarg camí per recórrer. Ni la Unió Europea, ni els Estats Units, ni la Xina, per raons òbvies, no estan en condicions de fer aquest paper. Però el posicionam­ent estratègic de Turquia els últims anys li ha permès jugar aquesta carta. L’habilitat de Recep Tayyip Erdogan per moure el seu país a les procel·loses aigües de la diplomàcia internacio­nal mereix una reflexió.

No deu ser fàcil ser membre de l’OTAN i mantenir alhora relacions privilegia­des amb Rússia. No deu ser fàcil armar Ucraïna amb drons fabricats al teu país que estan destruint tancs i vehicles blindats russos i no tenir problemes per comprar sistemes antimíssil­s S-400 al mateix Govern de Vladímir Putin. I no deu ser fàcil participar en guerres a l’Azerbaidja­n, Líbia o Síria enquadrat en bàndols contraris als quals dona suport Rússia i fins i tot abatre un caça rus com va passar l’any 2015. Especialme­nt significat­iu és el tema sirià: Rússia ha estat el principal aliat del president Baixar al-Assad, mentre que Turquia ha donat suport als grups rebels que pretenien enderrocar el rais sirià.

En la guerra d’Ucraïna, l’equidistàn­cia turca s’ha manifestat en la seva decisió de no participar en les sancions a Rússia ni a tancar el seu espai aeri als avions d’aquell país com han fet la resta dels membres de l’OTAN. Això s’ha traduït en l’emigració de milers de russos que se n’han anat aTurquia, on poden entrar sense necessitat de visat. Com bé explica el nostre correspons­al a Istanbul, Jordi Joan Baños, l’aeroport d’aquesta ciutat s’ha convertit en el cordó umbilical que uneix Rússia i Occident perquè permet la connexió entre els dos mons. Però el règim d’Erdogan no ha tingut problemes a denunciar la invasió russa com “una greu violació del dret internacio­nal”.

Erdogan està bé amb Putin, però també amb Volodímir Zelenski iaixò li permet exercir aquest paper de mediador. La clau és que Turquia sap jugar molt bé les seves cartes, com ha patit alguna vegada la Comissió Europea. És soci de tothom, però, en canvi, no és aliat de ningú.

 ?? I

 IN  

  /  FP ??
I IN / FP
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain