La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’èxode arriba a 4 milions de refugiats i 6,5 milions de desplaçats interns

-

té clar: “La situació no ha canviat”. Txerníhiv continua sent objectiu de “bombardejo­s aeris i d’artilleria”. Després de la ciutat portuària de Mariúpol al sud, Txerníhiv ha estat la població més castigada pels bombardejo­s des que va començar la invasió, el 24 de febrer. Els atacs han causat almenys 350 morts i més de 400 ferits, la majoria civils, en una mica més d’un mes.

“De moment, lamentable­ment, no veiem que els russos estiguin reduint la intensitat de les hostilitat­s en direcció a Kíiv i Txerníhiv”, va confirmar l’assessor del ministre de l’Interior, Vadim Denissenko. A la capital diversos míssils van ser abatuts durant la nit de dimarts per la defensa antiaèria. A Mariúpol l’Ajuntament va denunciar ahir l’evacuació forçosa a Rússia d’un hospital de maternitat. “Més de setanta persones, dones i personal mèdic, van ser evacuades per força pels ocupants de la sala de maternitat número 2”, va dir l’Ajuntament a Telegram. En total, més de 20.000 residents de Mariúpol van ser evacuats “contra la seva voluntat” a Rússia, segons el municipi, que afirma que els russos els van confiscar els papers i els van redirigir “a ciutats russes llunyanes”. Prop de 160.000 civils continuen atrapats a Mariúpol.

En cinc setmanes des de la invasió, quatre milions de persones han fugit del país, segons va comunicar ahir l’alt comissari de l’ONU per als refugiats, Filippo Grandi, després de visitar Ucraïna. En concret, es comptabili­tzen 4.0119.287 persones, el 90% dones i nens, mentre que els desplaçats interns són gairebé 6,5 milions. L’èxode cap a Europa ara és més lent, però encara suposa unes 40.000 persones diàries.

Mentrestan­t, la regió del Donbass espera una intensific­ació dels bombardejo­s i els combats després de l’anunci de Moscou de centrar ara els seus esforços a “alliberar” la conca de l’est d’Ucraïna. Les forces russes estan bombardeja­nt gairebé totes les ciutats al llarg de la línia del front, i s’espera que la situació empitjori amb l’arribada dels reforços russos. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain