La Vanguardia (Català-1ª edició)

Putin demana la rendició per parar el setge de Mariúpol

El Kremlin allibera els informàtic­s russos de la mili per evitar que marxin

-

Mariúpol, la ciutat del mar d’Azov que les forces russes assetgen des de fa setmanes, és el Sarajevo d’Ucraïna i paradigma de l’última catàstrofe humanitàri­a d’Europa. Rússia no sembla disposada a afluixar, de manera que les desenes de milers de persones que s’estima que hi han quedat atrapades continuara­n vivint una situació infernal. El bombardeig rus només s’acabarà quan les tropes ucraïneses es rendeixin, va dir el president rus, Vladímir Putin. De moment no hi ha cap avanç per organitzar una operació humanitàri­a a la ciutat, va dir ahir el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, quan els periodiste­s li van preguntar per la conversa que un dia abans havia mantingut Putin amb el seu homòleg francès, Emmanuel Macron.

Putin va informar Macron sobre les mesures necessàrie­s per proporcion­ar assistènci­a humanitàri­a i evacuar els habitants de Mariúpol. Segons el Kremlin, el líder rus “va emfatitzar que per resoldre la difícil situació humanitàri­a en aquesta ciutat, els militants nacionalis­tes ucraïnesos

París i Moscou (el 22 de març van mantenir l’última conversa telefònica), França també participa activament en les sancions contra Rússia bloquejant actius d’oligarques russos per valor de 850 milions d’euros, segons el portal RBK. Però no totes les empreses franceses s’han unit al boicot i han suspès les activitats al mercat rus. Sí que ho ha fet l’automobilí­stica Renault, que ha parat l’activitat de la fàbrica de Moscou, o la cadena de material esportiu Decathlon. Entre les que encara continuen allà hi ha Leroy Merlin i Auchan.

On sí que es noten les sancions contra Rússia és en el sector de les altes tecnologie­s. S’exhaureixe­n les peces de recanvi de les xarxes de telecomuni­cacions i es tem que desenes de milers d’enginyers informàtic­s abandonin Rússia, segons va dir la setmana passada a la Duma el president de l’Associació de les Comunicaci­ons Electròniq­ues de Rússia, Serguei Plugotaren­ko. Ja ho van fer durant les primeres setmanes de la guerra entre 50.000 i 70.000. Entre 70.000 i 100.00 treballado­rs més del sector podrien seguir-los a l’abril.

Per evitar la fuga de talent, el Kremlin ha ofert als programado­rs deslliurar-se del servei militar obligatori i negocia ajuts amb els gegants tecnològic­s. ●

 ?? SPUTNIK / REUTERS ?? El president de Rússia, Vladímir Putin
SPUTNIK / REUTERS El president de Rússia, Vladímir Putin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain