La Vanguardia (Català-1ª edició)

Qui va guanyant la guerra a Ucraïna?

Parlen sis experts internacio­nals

-

fonamenta en una clara diferència entre exèrcits. I així, el dubte: més enllà de la propaganda dels uns o els altres, qui guanya? Responen alguns dels especialis­tes més rellevants en estratègia militar i de defensa d’Espanya, els EUA, Itàlia, Bèlgica i França; des de Londres amb perspectiv­a xinesa; des de Moscou, mitjançant un exmilitar soviètic, no va ser possible. Tots ells citen escenaris que d’una manera o altra són clau en el conflicte. exèrcits d’alliberame­nt apareixen ràpidament com a exèrcits d’ocupació i susciten una resistènci­a molt forta, i des del principi els russos van ser vistos com a agressors pels ucraïnesos. Quan la Unió Soviètica va intervenir a Txecoslovà­quia el 1968, hi va desplegar 500.000 soldats i no hi va haver resistènci­a armada txecoslova­ca. És difícil veure com amb 150.000 o 200.000 homes Rússia podria controlar un país de 40 milions d’habitants.

La pregunta, per tant, no és si Rússia s’ha de retirar d’Ucraïna, sinó quan, encara que pugui arribar a conservar un domini territoria­l al Donbass o fins i tot entre Crimea i la zona del Donbass”.

President del Centre d’Estudis Internacio­nals de Roma i conseller per al Ministeri de Defensa italià

“Rússia o guanya i * #

“En primer lloc hem de reflexiona­r sobre què significa la victòria. Rússia pot guanyar totes les batalles i assolir els objectius que es proposa, el reconeixem­ent de Crimea i de les repúblique­s populars del Donbass i la neutralita­t d’Ucraïna, però perdre la guerra estratègic­ament per l’impacte a llarg termini de les sancions i la ruptura amb Europa. A més a més, si tard o d’hora Ucraïna entra a la Unió Europea, això podria desencaden­ar un contagi democràtic a Rússia, el veritable malson del lideratge de Putin.

Al contrari, Ucraïna pot perdre totes les batalles i fins i tot una part del seu territori però pot guanyar la guerra per la proximitat a la Unió Europea i el desinterès definitiu per l’imperialis­me rus i el que representa”.

Acadèmic de Hong Kong i director de l’Institut de la Xina de l’Escola d’Estudis Orientals de la Universita­t de Londres (SOAS)

“La /ina o* ia -a( guanya #

“No hi ha guanyador en la invasió russa d’Ucraïna, ja que aquesta guerra fa del món un lloc molt més perillós i desencaden­a forces que l’empobreixe­n i exposa els més pobres a la fam. La Xina podria haver estat un guanyador si hagués tingut un paper proactiu per assolir la pau, però la negativa a fer-ho es basa en la prioritat del seu president, Xi Jinping, d’ajudar un company autòcrata i de protegir l’autoritari­sme. El seu suport a Vladímir Putin activa les alarmes a les capitals occidental­s sobre les seves intencions a llarg termini.

Si realment cal elegir un guanyador en la guerra d’Ucraïna, hauria de ser l’OTAN, perquè aquest conflicte ha revitalitz­at l’Aliança Atlàntica i li ha donat un nou enfocament i també un nou propòsit”. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain