La Vanguardia (Català-1ª edició)

La despesa militar amenaça d’obrir una crisi de Govern a Itàlia

El Moviment 5 Estrelles s’oposa a augmentar la quota fins al 2% del PIB

-

L’augment de la despesa militar fins al 2% del PIB amenaça de convertir-se en una crisi dins de l’Executiu italià. El Moviment 5 Estrelles (M5E), el partit que té més parlamenta­ris dins dels sis que sustenten la coalició governamen­tal, s’oposa frontalmen­t a augmentar radicalmen­t les partides dedicades a armes i defensa, cosa que ha portat a un dur enfrontame­nt entre el primer ministre, Mario Draghi, i el líder d’aquesta formació, Giuseppe Conte.

Ha estat el mateix expresiden­t del Banc Central Europeu qui va recordar al seu antecessor que posar en dubte els compromiso­s internacio­nals en un moment tan delicat, amb una guerra a Europa, significa no respectar el pacte sota el qual es va fundar el mateix Govern, declarat des del principi atlantista i europeista. Ho han filtrat fonts del palau Chigi, seu de l’Executiu. El desacord és tan greu que Draghi va explicar la situació al president de la República, Sergio Mattarella, que a més de ser el guardià de l’estabilita­t política italiana és el cap de les forces armades i el garant dels tractats internacio­nals.

Itàlia, com altres països de l’OTAN, ha manifestat la intenció de complir els compromiso­s del 2014 d’augmentar progressiv­ament la despesa militar fins al 2% del PIB de cara al 2024. Ara mateix aquesta inversió se situa en un 1,4%. Quan Conte era primer ministre, entre el 2018 i el 2021, les partides defensives van passar des dels 21.000 milions d’euros fins als 24.600 milions, un creixement d’un 17%. Llavors no hi va posar objeccions. “El Govern pretén respectar i reiterar els compromiso­s amb l’OTAN”, subratllen des de l’Executiu.

Tot i això, Conte, que es troba en una tessitura delicada pels baixos suports als sondejos i les guerres internes al seu partit, insisteix que “un augment de la despesa militar seria impropi”. “He representa­t les preocupaci­ons de tots els italians, dels ciutadans que ens estan seguint, dels empresaris que tenen dificultat­s. Són qüestions

Draghi recorda que qüestionar els compromiso­s amb l’OTAN és no respectar el pacte governamen­tal

prioritàri­es perquè la nostra seguretat no depèn de 10.000 o 14.000 milions més”, va indicar sortint de la tensa reunió amb Draghi. El seu objectiu sembla que és guanyar visibilita­t en un moment en què les enquestes situen el seu partit entorn d’un 13% d’intenció de vot. Són gairebé 20 punts menys que quan van guanyar les eleccions del 2018.

L’M5E insisteix en públic que això no vol dir que deixi de donar suport a l’Executiu, però el cert és que desafiar Draghi en aquest afer és greu. El Govern ha decidit sotmetre l’aprovació d’un decret sobre l’enviament d’armes a Ucraïna, relacionat amb això, a una qüestió de confiança. Si hi voten en contra s’obriria una crisi política. I més quan la setmana que ve s’hauria d’aprovar el quadre macroeconò­mic, que hauria de contenir alguna referència a l’augment de la despesa en defensa. És complicat oposar-se a aquest document i continuar formant part de l’Executiu.

“Itàlia deixaria bocabadat el món sencer si s’obrís ara una crisi de Govern”, va lamentar ahir Enrico Letta, secretari general del Partit Demòcrata. ●

 ?? JOHANNA GERON / REUTERS ?? Draghi ha informat el president Mattarella de la incòmoda situació
JOHANNA GERON / REUTERS Draghi ha informat el president Mattarella de la incòmoda situació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain