La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’oposició a Hongria es veu assetjada pel gran aparell mediàtic d’Orbán

Márki-Zay avala la tramesa d’armes a Ucraïna, i Fidesz l’acusa de voler la guerra

- ARÍA-PA L PE Budapest

L’Hongria que des de fa dotze anys governa l’ultraconse­rvador Viktor Orbán va a les urnes aquest diumenge 3 d’abril en unes eleccions generals en què, per primera vegada a escala nacional, sis partits de l’oposició presenten contra ell un candidat comú, Péter Márki-Zay.

L’esforç aglutinant de l’oposició li ha procurat fruits en els sondejos, que, amb tot, les últimes setmanes atorguen un cert avantatge a Fidesz, el partit del primer ministre. Però el combat entre els dos blocs és manifestam­ent desigual a causa del voluminós aparell mediàtic públic i privat que dona suport a Orbán, amplifican­t els seus missatges i distorsion­ant els del seu rival fins a canviar-los el significat.

En una entrevista els primers temps de l’atac rus a Ucraïna, a Péter Márki-Zay se li va preguntar si, en cas de ser ell el primer ministre, enviaria armes als ucraïnesos. Viktor Orbán, que per camuflar els seus vincles amb Vladímir Putin ha redissenya­t la seva campanya, es postula com el candidat de la pau, amb l’argument que no subministr­a armes a Ucraïna ni permet el pas per la seva frontera de les que envien altres països. En contrapart­ida, per no indisposar-se amb l’OTAN, Orbán sí que deixa que l’armament transiti per Hongria cap a Romania o Eslovàquia, que des d’aquests països entra en territori ucraïnès.

A l’entrevista, Márki-Zay va respondre que, si l’OTAN així ho acordava, en efecte ell enviaria armament a Ucraïna. La maquinària de Fidesz va prendre aquesta frase i la va convertir que l’oposició promou la guerra. Va imprimir cartells amb la foto de MárkiZay acusant-lo de voler enviar soldats hongaresos a Ucraïna. “Si l’esquerra estigués ara al poder, Hongria estaria en guerra”, va dir fa poc Gergely Gulyás, cap de gabinet del primer ministre.

L’etiqueta esquerrana esgrimida per Gulyás no es correspon amb la realitat. Els sis partits units contra Orbán configuren un bloc ideològica­ment variat: van del centreesqu­errà DK al liberal-ecologista Párbeszéd; del liberal Momentum –sense representa­ció parlamentà­ria en aquesta legislatur­a– al socialista MSZP; i de l’antigament ultradretà Jobbik –que ha evoluciona­t cap al centredret­a– al partit verd LMP. A finals de l’any passat van elegir com a candidat comú a Péter Márki-Zay, de 49 anys, polític independen­t de perfil conservado­r, en unes primàries en què van votar milers de simpatitza­nts. El bloc presenta també candidats únics en totes les circumscri­pcions.

“Quan va començar la guerra a Ucraïna, no era una situació fàcil per al Govern per la seva política exterior prorussa; havien de trobar algun argument contra l’oposició en aquest terreny i van trobar aquest; retorçant la frase de Márki-Zay presenten ara l’oposició com a bel·licista”, resumeix Dorka Takácsy, analista de Political Capital, laboratori d’idees hongarès que s’autodefine­ix com a defensor de la democràcia parlamentà­ria, els drets humans i l’economia de mercat.

“El problema per a l’oposició és que més de la meitat del paisatge dels mitjans d’Hongria està controlat per Fidesz, i tots repeteixen el mateix missatge –prosseguei­x Takácsy–, mentre que el que el Govern denomina mitjans de l’oposició són en realitat petits mitjans independen­ts que no tenen una narrativa única”.

El predomini de Fidesz a l’esfera pública es palpa ben clarament en aquest país perquè, a més, com assenyala la politòloga Zsuzsanna Szelényi, “tots els recursos del Govern es posen al seu servei; un ministre acudeix a un acte en funció del seu càrrec, aprofita per dir que l’oposició està a favor de la guerra, i això apareix en l’informatiu de la televisió pública; és un abús de poder”.

De fet, l’Organitzac­ió per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) ha ampliat la seva missió d’observació electoral a Hongria. Ja després de la missió, més petita, a les eleccions del 2018, l’OSCE va concloure que, malgrat que “els votants tenien una àmplia gamma d’opcions polítiques”, aspectes com “la parcialita­t dels mitjans i el finançamen­t opac de la campanya electoral” van impedir que “prenguessi­n les seves decisions plenament informats”. ●

El primer ministre no deixa que les armes travessin des d’Hongria a Ucraïna, però fent marrada per Romania, sí

 ?? ATTILA  ISBENEDE  / AFP ?? Un cartell electoral de l’opositor Márki-Zay al costat d’un missatge del Govern amb la foto d’Orbán, a Kisvárda, ciutat de l’est del país
ATTILA ISBENEDE / AFP Un cartell electoral de l’opositor Márki-Zay al costat d’un missatge del Govern amb la foto d’Orbán, a Kisvárda, ciutat de l’est del país
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain