La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les dents de llet de l’oposició

- Josep Martí Blanch @JosepMartB­lanc

APedro Sánchez el van atacar de valent ahir al Congrés amb motiu del Sàhara. Com en la mítica seqüència d’Aterriza como puedas en què tot el passatge fa cua per pegar a la cara del comandant de l’avió, l’hemicicle sencer –a excepció del PSOE– va esperar el seu torn per retreure-li la traïció al poble sahrauí, la feblesa davant els marroquins i la falta de transparèn­cia sobre els motius que l’han empès a fer caure un pilar de la política exterior espanyola.

Tots, sense excepció, van ensenyar les dents al president. No hi va haver grup parlamenta­ri de l’esquerra que no oferís el braç per protagonit­zar en directe una transfusió de sang al poble sahrauí per compensar la traïció de Pedro Sánchez. En el cas de la dreta, i amb diferent gradació, el faristol va servir per advertir de l’ocàs definitiu d’Espanya al món en mans de la moreria, que acabarà engolint Ceuta i Melilla i reconqueri­nt Tortosa i pot ser que també Balaguer.

Però, la veritat sigui dita, el que va ensenyar l’oposició no eren més que dents de llet, de les que es trenquen abans d’aconseguir esquinçar la carn. Per això Pedro Sánchez el que va sentir li va entrar per una orella i li va sortir per l’altra, sense pausa pel mig. Malgrat tanta crítica arran del poble sahrauí, el president va abandonar el Congrés sabent que el seu decret llei de resposta a les conseqüènc­ies econòmique­s i socials de la guerra a Ucraïna tirarà endavant amb comoditat quan s’hagi de convalidar. Dels discursos que es van sentir es desprèn que ningú no és capaç de presentar una alternativ­a més ambiciosa i alhora creïble a les mesures anticrisi proposades per l’actual Executiu. El PP, que teòricamen­t continua condiciona­nt el seu suport a una baixada dels impostos que sap impossible, acabarà també donant el braç a torçar.

El Congrés va fer el que calia, perquè la política exterior és una qüestió seriosa als llocs que aspiren a ser seriosos. Però amb el Sàhara no es guanyen ni es perden eleccions i, en canvi, amb el Govern espanyol noquejat fora de combat per la inflació (dada avançada de març: 9,8%), sí. De moment, Sánchez respira raonableme­nt bé. La ferida del Sàhara es cura amb betadine, però l’empobrimen­t cada vegada més acusat dels espanyols per culpa de l’espiral alcista de preus necessita compressió, quan no cirurgia. De moment, Sánchez ha aconseguit unes tiretes. Alguna cosa ja és molt. A partir d’aquí, espelmetes a tots els sants perquè els senyals de distensió entre russos i ucraïnesos anticipin de veritat el final de la guerra, qüestió del tot imprevisib­le per molt que diàriament hi projectem desitjos.

De tornada al Marroc, l’oposició tenia ahir més raó que un sant. Ni la compareixe­nça en comissió del ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, fa una setmana, ni la de Pedro Sánchez, ahir, no han servit per fer cap mena de llum sobre el cop de volant que el PSOE s’entossudei­x a fer-nos veure, tractantno­s d’analfabets, com una cosa que respon a una línia de continuïta­t que es remunta al zapaterism­e.

En el dia d’avui, continua sense entendre’s que el canvi de rumb l’anunciés el Govern marroquí, com tampoc no és comprensib­le que un gir d’aquestes caracterís­tiques no es treballi mínimament amb el primer partit de l’oposició. També tenen raó els que consideren que no hi ha guany en la renúncia, perquè el Marroc continua fent servir la mànega de la immigració incontrola­da al seu gust i conveniènc­ia. Si Sánchez

La ferida del Sàhara es cura amb betadine, i Sánchez ha aconseguit tiretes per a l’economia

no actués com un monarca i dediqués una mica de temps a teixir les complicita­ts que en canvi exigeix, pot ser que el desplaçame­nt del ministre d’Exteriors al Marroc de demà per preparar l’agenda de la seva futura visita al país veí fos més confortabl­e sabent-se acompanyat per una part del Congrés i no només pel PSOE i la seva obediència deguda al líder. La lliçó del Sàhara és que a Espanya cal continuar esperant que algun dia algú es prengui seriosamen­t la política exterior.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? El ministre Albares visita el Marroc
MARTA PÉREZ / EFE El ministre Albares visita el Marroc
 ?? ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain