La Vanguardia (Català-1ª edició)

La Fiscalia Europea apel·la a la seva “supremacia” per assumir el cas Ayuso

Els europeus retreuen que Anticorrup­ció s’arrogui la causa per contractes en pandèmia

-

La Fiscalia està protagonit­zant aquests dies un xoc de trens per dilucidar qui assumeix la investigac­ió per les adjudicaci­ons concedides per la Comunitat de Madrid durant la pandèmia i per les quals hauria sortit beneficiat el germà de la presidenta Isabel Díaz Ayuso. La Fiscalia Europea vol quedar-se amb tota la investigac­ió, mentre que des de la Fiscalia General de l’Estat es defensa que les indagacion­s han de ser assumides sota l’aplicació del dret intern.

L’últim embat va arribar ahir del ministeri públic de la UE, que va apel·lar a la “supremacia del dret europeu” per advertir que la Fiscalia Anticorrup­ció ha de fer un pas al costat i deixar qualsevol investigac­ió, al·legant que les adjudicaci­ons es van concedir amb fons europeus.

Tot i això, no és així com ho veu la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, que avalada per la totalitat dels membres de la junta de fiscals –els de més rang a l’escalafó– van defensar que l’anàlisi d’aquests fets ha de quedar-se a la Fiscalia Anticorrup­ció, davant la qual es van presentar diverses denúncies de diversos partits de l’oposició madrilenya PSOE, Unides Podem i Més Madrid.

Un cop que Delgado va firmar el decret per concretar que Anticorrup­ció es quedava amb les diligèncie­s obertes sobre els contractes de l’administra­ció Ayuso, tot i que donava via lliure a la Fiscalia Europea per seguir la seva pròpia investigac­ió, els europeus van emetre ahir una segona nota per oposar-se a tal decisió.

Segons el comunicat de l’organisme europeu –creat el 2021 per al control de les finances de la UE–, la decisió de Delgado “no s’ajusta a la legislació de la Unió Europea” i anuncia que continua amb la seva investigac­ió. De fet, ja ha posat en coneixemen­t de l’Audiència Nacional les seves indagacion­s. El jutge designat per al control d’aquesta investigac­ió és Alejandro Abascal.

Al comunicat, la Fiscalia europea pren nota de la decisió de 28 de març de Delgado, però apunta que la fiscal general europea, Laura Codutra Kovesi, “vol expressar la preocupaci­ó pel procedimen­t” que va conduir a aquella decisió.

La decisió de Delgado implica que els fiscals europeus investigui­n presumptes delictes derivats del mal ús dels fons europeus, i que Anticorrup­ció se centri en els presumptes delictes que afecten directamen­t el funcioname­nt de l’administra­ció pública espanyola.

Referent a això, Codutra Kovesi recalca que la decisió sobre un conflicte de competènci­es entre un organisme nacional i un d’europeu va ser presa per la fiscal general, que és el superior jeràrquic de l’organisme nacional –la Fiscalia Anticorrup­ció– i, per tant, parcial en el procedimen­t en curs. Lamenta així mateix que hagi decidit per decret “sense escoltar les dues parts en el conflicte de competènci­a” durant la junta de fiscals de sala.

Així mateix, indica que, atès que la llei espanyola que regula aquest procedimen­t, que es refereix a la interpreta­ció i aplicació del dret de la Unió, no preveu cap recurs, això impedeix que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) exerceixi el seu mandat exclusiu de garantir la correcta interpreta­ció del dret de la UE i, per tant, constituei­x un desafiamen­t a la supremacia del dret europeu. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain