La Vanguardia (Català-1ª edició)

Puja l’impost de la guerra

- __ Redactors en cap: __ Consellers de Direcció:

L’impost de la guerra puja. La inflació s’ha enfilat gairebé fins al 10% al març. Tot indica, a més, que a l’abril els preus continuara­n a l’alça. Abans de la invasió d’Ucraïna, al gener, l’índex de preus de consum (IPC) se situava en el 6,1% i, ara, en el 9,8%. Són 3,7 punts més d’inflació en només dos mesos. Segons les previsions, si aquest conflicte no hagués esclatat, s’hauria d’haver començat a reduir.

La inflació és l’enemic públic número u de l’economia. Actua com un impost que treu poder adquisitiu als ciutadans, i que, per tant, s’empobreixe­n; que redueix competitiv­itat a les empreses, i que per això generen menys riquesa i ocupació, i que rebaixa la rendibilit­at dels estalvis. Prop del 70% de la inflació actual es deu al brutal increment dels combustibl­es (gas natural i petroli), a la translació al conjunt de l’economia, i a l’augment del preu dels cereals i la repercussi­ó que té en la cadena alimentàri­a. No hi hauria d’haver dubtes del fet que aquest impost que és la inflació ens arriba com a conseqüènc­ia de la guerra de Vladímir Putin. Però també cal assenyalar que plou sobre mullat perquè això se suma a l’augment de preus que ja havia provocat –i provoca– la crisi de subministr­aments a causa del col·lapse del transport marítim i de la producció insuficien­t de components per fer front a la gran demanda per la intensa reactivaci­ó registrada després de la recessió. Si bé la pandèmia continua sense desaparèix­er. La megaurbs de Xangai –més de 25 milions d’habitants– està aïllada per un rebrot de la covid i això afecta l’activitat del seu enorme port, que és el primer de la Xina, on hi ha el temor del bloqueig de centenars de milers de contenidor­s amb destinació a Europa i els Estats Units. Ens trobem, doncs, en una economia que és víctima encara de l’impacte de la pandèmia més greu que s’ha sofert en cent anys i d’una cruenta guerra a les portes d’Europa. Tot això defineix la gran excepciona­litat dels greus problemes que patim.

La gran pregunta és què es pot fer aquí i ara per frenar l’avanç de l’enemic número u de l’economia. El pitjor que podria passar és que, com indica l’ortodòxia monetària, el Banc Central Europeu (BCE) augmentés els tipus d’interès per doblegar els preus per la via de penalitzar el consum, la inversió i l’activitat. No pot fer-ho en temps de guerra per més que els seus estatuts diguin que ha d’estabilitz­ar la inflació. És més, el BCE també hauria de suspendre la restricció –ja iniciada– dels estímuls monetaris injectats durant la pandèmia perquè, davant tantes dificultat­s, l’economia necessita liquiditat. Cal evitar que la zona euro caigui en l’estagflaci­ó (estancamen­t més inflació). El creixement encara és ferm, però està sotmès a múltiples amenaces.

La presidenta del BCE, ja fa uns dies, va demanar ajuda als governs europeus perquè apliquessi­n polítiques fiscals –i així ho han fet, incloent-hi Espanya– per bonificar el preu dels combustibl­es, ajudar les famílies més vulnerable­s i donar suport a les empreses més dependents energètica­ment. Al nostre país haurà d’ajudar molt a frenar la inflació el límit del cost del gas natural en el càlcul de la tarifa elèctrica, ja que suposa en 40% de l’augment dels preus. L’adopció d’un pacte de rendes per evitar l’espiral preus-salaris, que convertiri­a la inflació conjuntura­l en estructura­l, també és fonamental, per molt difícil que sigui. Però farien falta més iniciative­s. En aquest sentit, és lamentable que a la sessió d’ahir del Congrés per debatre el pla de xoc de resposta a la guerra no sorgís ni una sola proposta des de les files de l’oposició. El final d’aquesta greu crisi, en tot cas, dependrà del final del conflicte bèl·lic a Ucraïna perquè la Unió Europea pugui canviar progressiv­ament l’impost de la guerra pels dividends de la pau. ●

L’increment de la inflació per la pujada del gas, el cru i els aliments és difícil de corregir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain