La Vanguardia (Català-1ª edició)

Bretxa digital i progrés social

-

Setmanes enrere van aflorar les reivindica­cions de col·lectius que demanaven a la banca un tracte més humà i presencial, menys dependent dels mecanismes digitals, que avancen sense parar. Està bé que sigui així, ja que poden facilitar i agilitar moltes gestions, evitant desplaçame­nts en ocasions innecessar­is. Però en cap cas no es pot oblidar que no totes les persones tenen les mateixes habilitats digitals, i que generalitz­ar-ne l’ús pot equivaler a deixar enrere i discrimina­r part de la població de més edat.

La discrimina­ció digital en l’àmbit de la banca, que va merèixer atenció per part de les administra­cions, no és pas l’única que es produeix al nostre país. També es dona en l’àmbit de la sanitat pública, amb conseqüènc­ies potser encara més angunioses. Avui ho expliquem a la secció de Societat, en un reportatge en què diferents col·lectius denuncien en quina mesura la fractura digital sanitària suposa per a ells un problema. Els usuaris queixosos indiquen que cada dia topen amb més dificultat­s per consultar presencial­ment amb un metge o, fins i tot, a l’hora d’intentar establir contacte telefònic amb el seu centre d’assistènci­a primària. Que sovint es veuen derivats cap a processos digitals amb què no estan familiarit­zats; cap a aplicacion­s per a l’ús de les quals no tenen les destreses requerides.

Aquests laments proferits per pacients de la sanitat pública, com els que s’han sentit abans a la banca privada, ens indiquen que no es tracta d’un problema sectorial, sinó intersecto­rial, que afecta molts àmbits de l’activitat quotidiana. Per tant, malgrat que sigui positiva la reacció obtinguda en l’àmbit bancari, com ho seria, i molt, una de semblant en el sanitari, potser seria bona idea provar d’arribar a solucions de dimensió més àmplia. Solucions que tenen relació, d’una banda, amb l’adquisició, quan això sigui factible, d’una sèrie de capacitats que avui són insuficien­ts i, de l’altra, amb una reformulac­ió de protocols institucio­nals, tant si correspone­n a institucio­ns privades com, amb més motiu encara, a institucio­ns públiques. La bretxa digital no desapareix­erà si no s’emprenen polítiques d’ambició més extensa.

El 20% dels espanyols –nou milions– ja tenen més de 65 anys, franja d’edat en què el domini digital és molt inferior al que hi ha entre els joves natius digitals. El 2050 els més grans de 65 seran a Espanya el 30%. No podem segregar-los en nom del progrés. Senzillame­nt, perquè aquest progrés no seria digne d’aquest nom. ●

Cal trobar una solució intersecto­rial per ajudar persones sense destreses digitals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain