La Vanguardia (Català-1ª edició)

El PSC insta el Govern a tornar el deute de les escoles infantils i debatre’n la gratuïtat

-

El grup del PSC va presentar ahir una proposta de resolució al Parlament per debatre com es finançaran les places del segon curs d’infantil (P2) a les guarderies municipals, després que el Govern anunciés que serien gratuïtes per als pares, sense acordar si assumiria les aportacion­s econòmique­s correspone­nts a les famílies. Aquesta demanda arriba després que fracassess­in els intents d’acord entre el Departamen­t d’Educació i els municipis per al finançamen­t de 0-3 anys.

A la resolució de PSC i Units per Avançar, en concordanç­a amb les entitats municipali­stes ACM i FMC, demanen que la Generalita­t assumeixi la gratuïtat total que suposa l’escolaritz­ació dels nens de 2 anys, com ha anunciat, o que aclareixi a les famílies que hauran de continuar aportant les quotes dels serveis complement­aris com el menjador, l’acollida i les colònies.

També demanen treballar per “arribar a un acord de correspons­abilitat i cogovernan­ça” amb les entitats municipali­stes respecte a les escoles infantils (0-3) i el finançamen­t de l’escolaritz­ació de P2 tenint en compte el deute acumulat per la Generalita­t amb els municipis que han finançat sols aquesta etapa educativa des de la crisi econòmica. En aquest sentit, es recorda que la competènci­a de l’educació de 0-3 anys és de la Generalita­t, segons la llei d’Educació (LEC), tant en l’oferta de places com en el finançamen­t.

En aquest sentit, exigeixen dotar d’“estabilita­t jurídica i financera” les guarderies mitjançant un acord marc del Govern amb els municipis en què es reflecteix­in “els imports concrets de finançamen­t” els pròxims anys.

Altres de les qüestions que s’apunten són la garantia del mantenimen­t del model d’escola bressol i que la creació d’aules de P2 en escoles que ja imparteixe­n el segon cicle d’infantil (3-6 anys) es reservi únicament per a les escoles rurals.

Amb l’arribada de fons europeus, amb partides finalistes a augmentar places de P2, els municipis temen que es creïn places a les escoles que ofereixen infantil i primària. Finalment, demanen elaborar un mapa, amb els municipis, i avançar cap a la universali­tzació d’aquesta etapa. ●

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain