La Vanguardia (Català-1ª edició)

Brussel·les presenta el pla per fomentar el reciclatge i la reutilitza­ció

-

La Comissió Europea va presentar ahir la seva estratègia per fomentar l’economia circular, per allargar la vida dels productes i incentivar el reciclatge i la reutilitza­ció. Brussel·les vol posar fi al concepte que és més fàcil comprar-se un producte nou que arreglar-lo.

Per això, va presentar un gran pla en què un dels punts és erradicar la moda d’un sol ús i fomentar roba més sostenible d’aquí al 2030. L’objectiu és que els pròxims anys una part de tota la roba sigui reciclada. Només un 1 % dels productes tèxtils és d’origen reciclat, fet que suposa que cada europeu llença 11 quilos de roba a l’any.

Segons la Comissió Europea, aquest sector és el quart més contaminan­t del món i piles de roba són destruïdes o incinerade­s cada segon al món. Així, també es vol eliminar l’ús de productes químics nocius, incloent-hi els microplàst­ics que poden acabar fins i tot al corrent sanguini, va recordar el vicepresid­ent Frans Timmermans. Els pantalons texans, per exemple, són una peça que pot desprendre aquesta mena de micropartí­cules.

Per la seva part, el comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkeviciu­s, va admetre que molts productes tèxtils de 75% de dones– respectin els drets socials dels treballado­rs. A més, Brussel·les va instar les firmes de moda que llancin menys col·leccions a l’any i que es fomentin els serveis de reutilitza­ció i reparació, incentivan­t els Estats membres a oferir un tracte fiscal favorable. “La moda passa de moda, però l’estil mai”, va recordar ahir Timmermans, parafrasej­ant la dissenyado­ra francesa Coco Chanel, i va defensar que comprar roba que duri més temps no està desfasat. L’estratègia europea també contindrà la creació d’“un passaport digital” perquè els consumidor­s coneguin més bé l’origen de les peces.

La CE també vol que s’informi de la durada d’un producte després dels dos anys de garantia

Així mateix, el pla presentat ahir preveu la prohibició que les empreses facin servir pràctiques de neteja d’imatge en la lluita mediambien­tal, una pràctica coneguda com greenwashi­ng, i no es permetrà a les companyies informar de suposades campanyes ecològique­s o parlar del respecte al medi ambient si no se n’aporten proves.

D’altra banda, la Comissió Europea ha proposat un canvi

 ?? NMRaroAM / nMXrMO ?? Només un 1% de la roba és d’origen reciclat
NMRaroAM / nMXrMO Només un 1% de la roba és d’origen reciclat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain