La Vanguardia (Català-1ª edició)

El fred polar es prolongarà fins dimarts a Catalunya

Glaçades a l’interior i mínimes de -10ºC a l’alta muntanya

-

Catalunya i la Península en conjunt afronten a partir de demà, divendres, cinc dies amb temperatur­es molt per sota del que correspond­ria per a aquesta època de l’any segons la mitjana climàtica. Els serveis meteorològ­ics preveuen per als pròxims dies una brusca baixada de temperatur­es entre divendres, dia 1 d’abril, i dimarts dies 5. Una irrupció freda d’origen polar, originada a la regió àrtica, donarà lloc a una baixada forta de les temperatur­es a Catalunya.

Les temperatur­es se situaran entre 4ºC i 8ºC per sota del que correspond­ria a aquesta època de l’any. No obstant això, “no és estrany que hi hagi una situació com aquesta en aquesta època de l’any; de vegades a la primavera es donen aquesta mena d’irrupcions fredes”, segons explica Santi Segalà, cap de predicció del Servei Meteorològ­ic de Catalunya (SMC).

Les temperatur­es mínimes més baixes poden rondar els -10ºC a l’alta muntanya mentre que a la resta del Pirineu estarien entre els -3ºC i els -7ºC. A l’interior i prelitoral els termòmetre­s oscil·laran entre els 2ºC i els -3ºC, i al litoral, entre 2ºC i 7ºC. “A Barcelona, les mínimes més baixes, entre dissabte i dilluns, se situaran entre 4ºC i 7ºC”, diu Segalà.

La previsió és que hi hagi gelades extenses a l’interior de Catalunya, que afectarien sobretot la zona nord, la depressió central, el Pirineu i Prepirineu i punts del prelitoral. I de manera puntual, és possible que es puguin vorejar els zero graus en algun punt de la costa (sobretot a la Costa Brava), per tant, podria haver-hi glaçades en algun moment, tot i que ni molt menys de manera generalitz­ada. A Barcelona, “hi farà molt de fred, però no gelarà”, recalca Santi Segalà.

Entre divendres i dissabte, caurà neu en totes les cotes del Pirineu; i sobretot al Pirineu occidental. S’esperen gruixos que puguin superar els 20 centímetre­s per sobre dels 600 metres per sobre del nivell del mar. Els gruixos més importants s’esperen a la Val d’Aran i nord del Pallars Subirà. Fora del Pirineu s’esperen poques precipitac­ions, malgrat que divendres hi poden haver xàfecs –i algunes tempesta local– a les comarques de la meitat est de Catalunya (comarques de Girona i nord de Barcelona).

Tot això pot anar acompanyat de neu granulada, un entremig entre calamarsa i flocs de neu, tot i que és un fet que passaria en pocs municipis, amb més probabilit­at que es vegi divendres i diumenge. L’efecte pot ser molt vistós, ja que pot deixar el terra blanc i causar algun problema de mobilitat en carreteres.

Un altre fenomen vistós a Catalunya serà –divendres– el fort vent, sobretot al Pirineu, a l’Empordà i les Terres de l’Ebre. I al Pirineu, un element destacable és que poden registrar-se episodis de torb, a conseqüènc­ia d’una combinació de neu i vent fort del nord. Paral·lelament, s’han donat avisos per neu, vent i onatge per a aquest divendres, mentre que per a la tarda d’avui dijous està llançat un altre avís de pluja, encara que no pot considerar-se com a part d’aquest episodi de fred. A partir de dimecres de la setmana que ve, la temperatur­a començarà a recuperar la normalitat. ●

A Barcelona, les mínimes més baixes, entre dissabte i dilluns, se situaran entre 4ºC i 7ºC, diu l’SMC

 ?? Barc lonMrOoa ?? L’entrada d’aire de l’àrtic deixarà gelades i nevades que no afectaran Barcelona
Barc lonMrOoa L’entrada d’aire de l’àrtic deixarà gelades i nevades que no afectaran Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain