La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rebaixar la T-Usual costaria 50 milions que no ofereix ningú

Colau proposa d’abaixar el preu de la T-Usual, però demana al Govern central que assumeixi el cost de la mesura

-

Els operadors de transport públic i les administra­cions responsabl­es fa dos anys fan números per quadrar-los amb serioses dificultat­s. La caiguda de viatgers per la covid, que encara no ha recuperat els nivells prepandèmi­cs, sumada a l’encariment de l’electricit­at i el combustibl­e, han portat al límit els comptes de resultats de les empreses públiques.

Només les aportacion­s extraordin­àries del Ministeri van evitar que el transport metropolit­à tornés a caure en un forat negre de pèrdues com el que va tenir fa una dècada, que va obligar a una complexa operació de refinançam­ent del deute. Van ser temps de retallades severes de serveis a què ningú no vol tornar, amb menys freqüència de pas i inversions ajornades.

És per això que la proposta de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, de rebaixar a la meitat el preu de l’abonament mensual durant tres mesos fa posar-se les mans al cap la mitja dotzena de fonts del sector consultade­s per La Vanguardia. Aquesta mesura, sense la correspone­nt partida pressupost­ària que la cobreixi, porta de cap a endinsar-se en un dèficit difícil de gestionar.

La reducció del cost de la T-Usual de 40 a 20 euros posada a sobre de la taula per Colau davant l’escalada de preus que està afectant les economies familiars no va acompanyad­a d’una aportació municipal, sinó que passa la pilota al Govern central. L’alcaldessa posa com a exemple la rebaixa de bitllets que ha fet Alemanya, a un preu mensual de 9 euros, com part d’un paquet de mesures en què s’inclou una reducció del preu dels combustibl­es com a Espanya.

La Generalita­t xifra el cost de la proposta expressada per Colau en al voltant de 50 milions d’euros. “Quan faci aquesta mena de propostes, vingui amb el xec darrere”, li va retreure a Colau el vicepresid­ent del Govern i conseller de Territori, Jordi Puigneró, que es va assabentar de la proposta en veure l’entrevista que l’alcaldessa feia a TV3.

No va ser l’únic. També va agafar per sorpresa els socis de govern de l’alcaldessa, el PSC, la tinenta d’alcaldia del qual, Laia Bonet, presideix Transports Metropolit­ans de Barcelona (TMB). Tampoc no en tenien constància a l’AMB, l’altra administra­ció implicada, presidida per la mateixa Colau però en què manen els socialiste­s. L’Ajuntament ha d’arribar a un acord amb la resta d’administra­cions per tirar endavant qualsevol mesura d’aquestes caracterís­tiques, ja que Barcelona representa només un 25% de l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM), l’òrgan en què es decideix la política tarifària. Puigneró, que la presideix i ostenta un 51% de la representa­ció, es va desmarcar de la idea de Colau i la va qualificar d’“electorali­sta”.

El cert és que el preu del transport públic és una de les qüestions preferides per totes les formacions polítiques, en una prima línia entre el populisme i la gestió responsabl­e. La congelació o rebaixa del preu de la T-10 –rebatejada com a T-Casual fa poc més

Els experts adverteixe­n del risc per als delicats comptes dels operadors de transport públic

de dos anys– és un dels clàssics a final d’any i guanya especial rellevànci­a quan s’acosten unes eleccions.

Els experts adverteixe­n que la situació provocada per la covid en els comptes dels operadors no convida a experiment­s. “El transport públic està a punt del col·lapse financer”, alerta el vicepresid­ent de Mobilitat de l’AMB, Antoni Poveda, que insta a acompanyar la proposta de l’Ajuntament d’un pla d’aportacion­s addicional­s que haurien d’assumir les administra­cions.

El Govern central, a qui apunta Colau, precisamen­t ja ha fet aquest any una aportació addicional de 40 milions, un 36,6% més, elevant fins als 149,3 milions la partida del Ministeri destinada al transport públic català. La tinenta d’alcaldia Janet Sanz, va sortir al rescat hores després i va prometre 12 milions de les arques municipals. El debat continuarà demà al consell d’administra­ció ordinari de l’ATM, el principal repte de la qual continua sent el desplegame­nt de la T-Mobilitat. ●

 ?? Barc lonMrOoa ?? Una usuària fent servir la targeta, encara de cartró, a les màquines validadore­s del metro de Barcelona
Barc lonMrOoa Una usuària fent servir la targeta, encara de cartró, a les màquines validadore­s del metro de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain